Analyse
Extra relancemaatregelen in Braziliƫ 5 jaar geleden - vrijdag 31 augustus 2012

De Braziliaanse autoriteiten zijn nogmaals tot de actie overgegaan om de economische activiteit in hun land te stimuleren.

De centrale bank van Brazilië heeft beslist om haar leidende rentevoet opnieuw met 0,50 % terug te schroeven (al negende daling in één jaar tijd), waardoor de rentestand is gedaald tot het historisch dieptepunt van 7,5 %. De monetaire autoriteiten lieten ook wel meteen verstaan dat de cyclus van rentedalingen stilaan zijn einde nadert. Een ultiem ruggensteuntje in oktober blijft eventueel nog mogelijk, maar is allerminst zeker (eventueel symbolische daling van 0,25 %).

 

De Braziliaanse regering besliste bovendien om de rentevoeten op kredieten voor de aankoop van vrachtwagens en specifiek industrieel materieel te verlagen, en om de fiscale gunstmaatregelen voor producten die in Brazilië geproduceerd worden te verlengen.

 

Dankzij die maatregelen vertoont de Braziliaanse economie eindelijk voorzichtige tekenen van herstel. Na een magere groei van 0,2 % in het eerste kwartaal, versnelde de groei in het tweede kwartaal. De maatregelen van de overheid zijn evenwel geen toverformule: ze moeten het mogelijk maken om beter te doen dan de flauwe groei van 2,7 % in 2011, maar een terugkeer naar cijfers in de grootteorde van 2010 (+7,5 %) is niet realistisch.

 

Deel dit artikel