Analyse
De Europese Centrale Bank ontgoochelt de markten 5 jaar geleden - vrijdag 3 augustus 2012

De Europese Centrale Bank is vandaag minder ambitieus nadat ze eerder had beloofd om alles in het werk te stellen om de euro te redden.

Blijf uw portefeuilles diversifiëren buiten de eurozone gezien het onvermogen van de Europese leiders om de crisis op te lossen.

 

Geef de voorkeur aan obligatiefondsen in Canadese dollar, Deense en Zweedse kroon en Poolse zloty.

 

Op het vlak van aandelen gaat onze voorkeur naar Amerikaanse, Britse, Zweedse, Zwitserse en Chinese waarden. Consulteer onze aankoopadviezen op het vlak van aandelen en aandelenfondsen in deze zones.

 

De ECB zal niet massaal tussenkomen op de secundaire markten en staatsobligaties kopen behalve indien het Europees fonds voor financiële stabiliteit (EFSF) en het Europese Stabiliteitsmechanisme (MES) hetzelfde doen. En gezien de interventie van deze fondsen enkel kan bij een aanvraag tot hulp (automatisch gelinkt aan zware besparingen onder toezicht van de Europese Commissie, het IMF en de ECB) zullen Spanje en Italië dus pas recht hebben op een interventie indien ze dit daadwerkelijk doen. Erger nog, volgens Mario Draghi, zouden de Bundesbank en zijn voorzitter Jens Weidmann gekant zijn tegen een dergelijke interventie.

 

De ECB probeert met deze stap Italië en Spanje in de richting van een hulpaanvraag te dwingen. Dit laatste zou zich vertalen in een inmenging van de EU en het IMF in de budgettaire en fiscale politiek van de twee landen. De ECB wijst hiermee ook naar Duitsland en legt de onenigheid in de eurozone bloot.

 

De beurzen (en dan vooral deze in Madrid en Milaan) vielen sterk terug, en de rentevoeten waartegen Spanje en Italië zich moeten financieren, gingen opnieuw door het dak. De euro kreeg eveneens een oplawaai (van 1,24 tot 1,22 USD).

Deel dit artikel