Analyse
De beurzen en economie de voorbije week 5 jaar geleden - vrijdag 10 augustus 2012

Mooie resultaten maar het einde van de tunnel is nog niet in zicht.

Europese en wereldeconomie

De ECB voorziet voor 2012 een krimp van 0,3 % voor de Europese economie (tegenover -0,2% voorheen) en voor 2013 rekent ze op een groei van 0,6 % (tegenover +1 %); we tippen op een terugval van 0,8 % in 2012 en een groei van 0,4 % in 2013.
De Italiaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,7 % tegenover het vorige kwartaal en met 2,5 % op jaarbasis (voorlopige cijfers van Istat). Het was het vierde trimester op rij dat de economie achteruitboerde.
In Griekenland waar de regering nog steeds enkele miljarden moet vinden, heeft de werkloosheid met 23,1 % een nieuw absoluut record neergezet.

 

In het Verenigd Koninkrijk voorziet de Bank of England een nulgroei voor 2012 en tot 2015 gaat ze uit van een zwakke groei. De autoriteiten hebben echter almaar minder munitie nu de leidende rentevoet op 0,5 % staat en al voor de derde keer de geldpers is aangesproken. Bovendien kampte het land met enorme overheidstekorten: 10,2 % van het BBP in 2010 en 8,3 % in 2011. De binnenlandse vraag en investeringen draaien daarnaast op een laag pitje terwijl het handelstekort in juni een nieuwe recordhoogte bereikte. Maar het is niet alleen de export naar de in crisis verkerende eurozone die afbrokkelt, ook naar andere regio’s valt de export terug (-9,2 %).

 

In China viel de inflatie in juli terug tot 1,8 %. Dit schept ruimte om een meer expansionistisch monetaire politiek te gaan voeren en de economische activiteit te ondersteunen. In juli vertraagde de Chinese economie trouwens verder: zo steeg de export in juli maar slechts met 1 % ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

 

Op de beurs

In de VS hebben de werkloosheidscijfers de vrees voor een nieuwe recessie de kop ingedrukt. Vrijdag was de S&P 500 op weekbasis met 0,8 % gestegen. In Europa rekenden beleggers op kordatere acties van de ECB; de STOXX Europe 50 won 1,1 % op weekbasis, met aanzienlijke opklaringen op de meest afgestrafte markten Spanje en Italië.
Op de Spaanse markt mag u nog steeds Bolsas y Mercados Españoles, Repsol, Telefonica en Tubacex kopen. In Italië raden we Enel en Telecom Italia aan. Franse banken hebben ook geprofiteerd van de positieve sfeer op de markten, met stijgingen tussen de 5 à 12 %. Société Générale en BNP Paribas mag u houden.
De Bel20-index van haar kant bevindt zich niet zo ver meer van het hoogste punt van het jaar. Ageas en KBC (allebei houden) hebben een graantje kunnen meepikken van de positieve tendens zelfs al heeft KBC zware minwaarden moeten nemen op zijn participaties die het nog moet verkopen. De cyclische waarden profiteerden nog het meest van het herwonnen optimisme. Bekaert en Nyrstar lieten zich in positieve zin opmerken. Nyrstar, onterecht afgestraft, heeft een herstel van bijna 25 % laten aftekenen sinds het dieptepunt end juli; het aandeel maakt deel uit van onze favoriete cyclische aandelen.

 

Resultaten

De halfjaarresultaten die vorige week zijn gepubliceerd, waren eerder geruststellend. Dit was het geval bij Aegon (kopen), Eon (houden), Disney (houden), Nestlé, CSC, en Rio Tinto.
In Europa neemt de werkloosheid echter onverwijld toe terwijl de winstmarges tekenen van zwakte beginnen vertonen. De Europese beurzen, die eerder risicovol zijn, hebben hun schaapjes dus nog niet op het droge. Verkies Amerikaanse aandelen (hoger verwacht rendement en dollar lichtjes ondergewaardeerd).

 

Te vermelden waard is de herstelbeweging van Nokia (+19 % op weekbasis). Beleggers geloven in een verbetering van de vooruitzichten (verkoop van enkele licenties, nieuwe smartphone in het najaar) maar de verbetering lijkt ons niet duurzaam; verkopen. De vooruitzichten voor Facebook zien er niet goed uit en de koers vegeteert nu 45 % onder de introductieprijs van enkele maanden terug; verkopen.

 

In het oog te houden

De Amerikaanse inflatiecijfers voor juli zullen op woensdag 15/8 worden gepubliceerd en voor de eurozone is dit het geval op donderdag 16/8. Deze cijfers zullen de centrale banken niet verontrusten. Eenmaal de vakantieperiode voorbije zullen ze waarschijnlijk opnieuw met ondersteunende maatregelen op de proppen komen.

Deel dit artikel