Analyse
Britse overheidsfinanciën kleuren donkerrood 5 jaar geleden - woensdag 22 augustus 2012

De markten hadden verwacht dat de situatie van de Britse overheidsfinanciën in 2012 zou verbeteren, maar daar ziet het allerminst naar uit.

We laten Britse obligaties voor wat ze zijn en wenden de blik liever naar landen met een beperkt begrotingstekort, solide financiën en een competitieve economie. Kies voor gespecialiseerde fondsen die beleggen in obligaties uit Zweden, Denemarken, Polen of Canada (ondanks het aantrekken van de Canadese dollar). Raadpleeg onze portefeuilles voor een correcte spreiding. 

 

Juli is traditioneel een goede maand voor de schatkist van de Queen, maar in dit geval moest het VK toch opnieuw voor 557 miljoen pond leningen uitgeven, waardoor de teller nu in totaal al op 16,9 miljard staat in 2012. Op hetzelfde moment in 2011 was dat weliswaar al 35,6 miljard, maar we mogen niet vergeten dat de overheid dit jaar beslag heeft gelegd op de pensioengelden van de Britse post (en dat dit op middellange en lange termijn dus ook verplichtingen met zich meebrengt).
De Britse economie kampt intussen met een recessie. De begrotingstekorten volgen elkaar op (8,3 % van het bbp in 2011) en de overheidsschuld zou in het eerste kwartaal van 2012 gestegen zijn tot 86,4 % van het bbp (t.o.v. 79,8 % in het eerste kwartaal van 2011) en voor heel 2012 uitstijgen tot boven de 90 %. Niet meteen een fraai rapport dus.
In tegenstelling tot de landen uit de eurozone kan het Verenigd Koninkrijk wel volop rekenen op zijn centrale bank – de Bank of England aarzelt niet om volop de geldpersen te laten draaien en met dat nieuwe geld schulduitgiften op te kopen, zodat het land zich voorlopig goedkoop kan blijven financieren en het ook op het vertrouwen van de beleggers kan blijven rekenen – maar dat beleid heeft uiteraard grenzen. De bank is intussen al aan haar derde rondje geldcreatie toe en heeft voor zowat 375 miljard pond aan schulden geabsorbeerd (goed voor 25 % van het bbp), maar de economie vertoont nog altijd weinig tekenen van een duurzame heropleving.
Aangezien de rendementen die door Britse overheidsobligaties worden geboden ook geen hoogvlieger zijn, is er weinig spelingsruimte voor de beleggers in geval van grote problemen of nieuwe koersdalingen van het Britse pond (wenselijk indien het land zijn export wil stimuleren).

 

Deel dit artikel