Analyse
Winst van 17 % op een yuan-rekening 5 jaar geleden - donderdag 26 juli 2012

Een jaar nadat we een rekening in yuan hadden geopend bij de Bank of China, besloten we het geld op te nemen. We wilden weten of de afwikkeling vlot zou verlopen en wat zo’n bankdeposito in yuan had opgeleverd.

Een jaar geleden gingen we naar het filiaal in Brussel van de Bank of China om een rekening te openen. We vonden toen een belegging in yuan interessant omwille van zijn chronische onderwaardering. Bank of China was nog maar net op de Belgische markt en we gingen een kijkje nemen of alles volgens het boekje verliep. Enkele dagen terug hebben we het grootste deel van het bedrag afgehaald. De bankbediende zag geen probleem en stelde ons voor het geld over te schrijven (kosten 2 euro) of het geld in cash mee te geven.

 

Hoog rendement

Het bedrag dat we meekregen, lag 17,4 % hoger dan een jaar geleden. De yuan is vrij fors gestegen tegenover de euro. We kregen vorig jaar in juli een koers van 9,1680 CNY (hetzij 0,1091 EUR voor 1 CNY) en bij de afrekening was de koers 7,869 CNY. De yuan kan in een nauwe bandbreedte schommelen tegenover een korf van munten. Maar al jaren laat de Chinese overheid de munt geleidelijk aan revalueren. Ze trekt met andere woorden de bandbreedte geleidelijk op. Ook het afgelopen jaar revalueerde de munt tegenover die korf, met enkele procenten. De Amerikaanse dollar is het hoofdbestanddeel van die korf. Aangezien de euro op jaarbasis 14 % heeft verloren tegenover de dollar, heeft de yuan ook tegenover de euro een flinke opmars kunnen neerzetten. Ten slotte boekten we op onze belegging ook een intrest van 0,7 % netto.

 

Nog interessant?

U hoeft uw rekening nog niet af te sluiten want we gaan uit van een verdere stijging van de yuan, die nog steeds lichtjes ondergewaardeerd is tegenover de euro. Bovendien kan er elk moment opnieuw een storm opsteken in de eurozone en de euro verder kopje onder duwen. We gaan er tevens van uit dat de Chinese economie op middellange termijn ondanks de recente vertraging sterk zal blijven groeien. We onderstrepen evenwel dat als u wilt beleggen in deze munt u over het nodige geduld moet beschikken en accepteren dat de koers fluctueert tegenover de euro. Wettelijk hoeft u zich bovendien geen zorgen te maken: het Brusselse filiaal van de Bank of China valt onder Bank of China Luxemburg, het hoofdkantoor in het Groothertogdom (reeds actief in het land sinds 1991), en heeft een goedkeuring van de Luxemburgse financiële waakhond en valt onder het Luxemburgse depositogarantiesysteem.

 

Deel dit artikel