Analyse
Wat is er vorige week gebeurd? 6 jaar geleden - vrijdag 6 juli 2012

Europese Top, renteverlaging… hoe hebben de markten gereageerd?

Weekoverzicht beurzen

De Europese Top heeft in eerste instantie voor overdreven euforie gezorgd en de meest cyclische aandelen een flinke duw in de rug bezorgd. De uitgelaten sfeer was van korte duur want nadat de Europese, Chinese en Britse centrale bank tegelijk in actie waren gekomen, nam de vrees voor een verslechtering van de wereldeconomie opnieuw toe.

 

Behalve in Italië en Spanje, zijn de meeste beursindices met inbegrip van de Bel 20 wel nog in het groen afgesloten. De evolutie van de Belgische zwaargewichten was niet éénduidig. AB InBev (+2,5 %) ging op zijn elan verder nadat het aankondigde de resterende aandelen van de producent van Corona te zullen overnemen. GDF Suez (-3,7 %) beet opnieuw (te hard) in het zand na nieuwe Belgische en Franse overheidsmaatregelen. De Belgische cyclische aandelen kregen het opnieuw hard te verduren. Geruchten over een winstwaarschuwing Solvay (-1,3 %) en slecht nieuws van Nyrstar (-12,7 %) hebben op de index gewogen. Bij de kleinere waarden ging Picanol (+11,1 %) door het dak nadat de groep een sterk tweede halfjaar in het vooruitzicht heeft gesteld.

 

ECB zet mes in rente

De ECB heeft zijn leidende rentevoet verlaagd met 0,25 % zonder krachtige maatregelen aan te kondigen om de economie aan te zwengelen of de belangrijkste vrees van de markten, de schuldencrisis, aan te pakken. In Madrid en Milaan zijn de rentevoeten opnieuw gestegen na het nieuws.
In België ondertussen zijn de rentevoeten naar nieuwe laagtepunten gezakt (de rente op 10 jaar bedraagt nog 2,80 %). De rente op spaarrekeningen zou dus de komende maanden verder kunnen terugvallen. Maar deze spaarrekeningen blijven wel de favoriete bestemming voor uw liquiditeiten maar kies dan wel voor de meest gulle rekeningen.

 

In het oog te houden

Het resultatenseizoen wordt volgende week op gang geschoten (met de amerikaanse Alcoa). Na de recente winstwaarschuwingen van Danone en Procter & Gamble zullen de verwachtingen voor de rest van het jaar flink tegen het licht worden gehouden. We zullen er regelmatig op terugkomen.

Deel dit artikel