Analyse
Spanje nog lang niet uit het moeras 5 jaar geleden - dinsdag 31 juli 2012

De opeenstapeling van problemen jaagt de beleggers weg en de obligatierente scheert te hoge toppen. Die situatie is onhoudbaar en dwong de regering om hulp te vragen aan Europa.

Door de duikvlucht van de beurs van Madrid is de waardering van een aantal Spaanse bedrijven interessant.
– 
BME genereert voldoende liquiditeiten om een dividendrendement te bieden van ruim 10 %.
– 
Telefonica moet in staat zijn koers te herstellen.
– 
Tubacex is in beperkte mate blootgesteld aan de Spaanse markt.
– 
Repsol profiteert van een stijging van zijn productie.

 

Wij geloven in het overleven van de euro maar ons advies om uw portefeuilles te diversifiëren geldt meer dan ooit.
Op de obligatiemarkten raden we u aan om voor
obligatiefondsen in Canadese dollar, Deense en Zweedse kroon, of Poolse zloty te gaan.

 

Op de aandelenmarkten gaat onze voorkeur uit naar aandelen en aandelenfondsen uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en China.

 

Hulp onafwendbaar

Spanje moest in juni om hulp vragen aan Europa om zijn banken te redden. Die zitten na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel met zoveel dubieuze kredieten dat ze het water aan de lippen voelden. Spanje kreeg een kredietfaciliteit van maximaal 100 miljard euro. De beleggers bleven dan ook met vragen zitten over de mate waarin Spanje in staat is om de crisis te bezweren. Alle economische indicatoren kleuren rood en het einde van de recessie wordt niet verwacht vóór eind 2014. De centrale overheid moet ook nog autonome regio's te hulp schieten, en dat baart de markten zorgen.

 

Financiering droogt stilaan uit

De beleggers eisen steeds meer boter bij de vis om nog in te tekenen op uitgiften van de Spaanse staat. De rente op 10 jaar piekte op ruim 7,5 %. De regering was verstandig genoeg om al begin dit jaar grotendeels in zijn financieringsbehoeften te voorzien. Daardoor is er de komende weken geen acuut probleem, maar uiterlijk in oktober zal Spanje toch een beroep moeten doen op de obligatiemarkten. De vraag is immers of Europa bij machte is om Spanje te redden als de markten de kredietkraan zouden dichtdraaien.

 

Globaal reddingsplan?

De Europese leiders lijken allerminst gehaast om het probleem aan te pakken. En Madrid ontkent nog altijd de nood aan bijkomende financiële hulp en wil het enkel dat de ECB Spaanse obligaties gaat opkopen om de spanning te verlagen. Gezien zijn situatie heeft Spanje echter wel degelijk nood aan hulp. De eurolanden zijn ook in staat om miljarden euro's te mobiliseren. Het is echter nog maar de vraag of de "noordelijke lidstaten" bereid zijn om meer te betalen voor Spanje, terwijl zij zich dankzij de schuldencrisis in het zuiden goedkoop kunnen financieren…

Deel dit artikel