Analyse
Spanje in een patstelling 5 jaar geleden - vrijdag 20 juli 2012

Opnieuw een week met Spaanse macro-economische cijfers die niet tot de verbeelding spreken.

Spanje zit dus duidelijk in een patstelling. Voeg daar nog een banksector bij die dubieuze kredieten als een molensteen rond zijn nek draagt en Europese instanties die er maar niet in slagen een snel antwoord te bieden voor de problemen: een explosieve cocktail.
Blijf dan ook uw portefeuille diversifiëren met buitenlandse valuta. Onze
neutrale portefeuille op 10 jaar bijvoorbeeld bestaat slechts voor 20 % uit beleggingen in euro. 

 

De industrie heeft het net zoals de voorbije maanden niet onder de markt. In mei daalde de productie tegenover dezelfde maand een jaar eerder met 2,6 %. De bezuinigingen, waartegen het verzet van de bevolking almaar groeit, wegen op de economische activiteit waardoor het einde van de recessie niet voor 2014 wordt verwacht! Het Internationaal Monetair Fonds rekende tot nu toe nog steeds op een lichte groei voor volgend jaar maar na dit cijfer lijkt dit verderweg dan ooit.

 

Maar kan het land het bezuiningsprogramma terugdraaien nu beleggers steeds meer Spaans schuldpapier mijden?

 

De obligatieuitgifte door de Schatkist op 19 juli verliep uiterst moeilijk. Ze slaagde er wel in om de verhoopte 3 miljard euro op te halen maar dit gebeurde tegen zeer hoge rentevoeten.
De Schatkist gaf voor 1,4 miljard euro uit op twee jaar tegen 5,204 %, tegenover 4,335 % een maand eerder bij een gelijkaardige operatie.
Het gemiddelde rendement voor een emissie van 1,07 miljard euro op vijf jaar bedroeg 6,459 %, het hoogste punt sinds 1997. Vorige maand kwam het rendement nog op 6,072 % uit.
Voor de emissie op zeven jaar werd een bedrag van 548 miljoen euro opgehaald, het gemiddelde rendement was 6,701 % tegenover nog 4,832 % in februari. En op de secundaire markt ligt de 10-jarige rente boven het symbolisch belangrijke niveau van 7 %!

 

Deel dit artikel