Analyse
Saxo Bank verhoogt margevereisten Zwitserse frank 5 jaar geleden - maandag 2 juli 2012

Wij houden rekening met dat gegeven en passen onze winstramingen aan.

De wisselmarkt is de moeilijkste markt om te voorspellen. Wat de Zwitserse frank nu precies gaat doen is koffiedik kijken. Het enige dat we kunnen meegeven is dat de Zwitserse frank vandaag overgewaardeerd is tegenover de euro. Elke opwaartse beweging zal die overwaardering extra in de verf zetten en nog verergeren.
We mijden dan ook de munt.

 

Margeverplichtingen

Saxo Bank heeft effectief op 14 juni zijn margeverplichtingen voor alle transacties met afgeleide producten die toelaten om te speculeren tegen Zwitserse frank (CHF) opgetrokken van 1 % naar 2 % en op 21 juni gaat het zelfs naar 4 %. Concreet houdt dit in dat wanneer u met marge werkt, u meer onderpand (cash of andere effecten zoals aandelen, obligaties…) zal moeten hebben wanneer transacties worden gedaan in CHF. Vanaf 21 juni moet het onderpand dus 4 % bedragen van de som waarop u speculeert.

 

Verhoogd risico

De onlinebroker neemt deze maatregelen omdat hij verhoogde kans (van 10 % naar 25 %) ziet dat de frank op een brutale manier tegenover de euro zou kunnen stijgen. Om de extreme overwaardering van haar munt een halt toe te roepen, besliste de Zwitserse centrale bank op 6 september van vorig jaar nog dat de wisselkoers van de munt niet meer onder de grens van 1,20 (1,20 CHF = 1 EUR) mag zakken. Om dit te bewerkstelligen is de bank verplicht massaal vreemde valuta te kopen om de eigen munt te verzwakken.Door de verdere uitbreiding van de crisis in de eurozone en de vlucht naar de veiligheid van Zwitserland vreest Saxo Bank nu dat die grens minder en minder houdbaar is. Indien die grens daadwerkelijk zou worden doorbroken, vreest de broker voor een enorme stijging van de CHF omdat de markt onder die 1,20 zo goed als leeg is. De stijging kan dus extreem snel en heftig zijn. In dit geval zouden bepaalde speculatieve posities in de Zwitserse frank verkeerd kunnen aflopen. Om dit hogere risico in te dekken, vraag Saxo Bank nu een hogere veiligheid.

 

Deel dit artikel