Analyse
Onrust rond Madrid bereikt hoogtepunt 5 jaar geleden - dinsdag 24 juli 2012

De rente op 10-jarig Spaans staatspapier noteert boven de 7,5 %, de rente op 3 en 5 jaar staat al boven de 7 %. Op twee sessies verloor de beurs van Madrid 10 %.

Na maanden van ontkenning en aarzeling, zal Spanje hulp moeten vragen aan zijn Europese partners. De onderhandelingen tussen de ministers van financiën van Spanje en Duitsland zullen uitmonden in een hulppakket van verschillende honderden miljarden euro’s.

 

Een dergelijk plan zal evenwel niet het einde van de crisis inluiden. Het is misschien het begin van een nieuwe fase want dergelijke hulp zal het grootste gedeelte van de middelen die ter beschikking zijn gesteld van de Europees Faciliteit voor Financiële Stabiliteit (EFSF) en het Europees Stabiliteitsmechanisme (EMS) opsouperen.

 

Het Europese plan B zal dus niet lang standgehouden hebben en de beleidsmakers zullen snel een plan C, die de markten kunnen geruststellen, moeten vinden. Er kan niet worden getalmd want ook de rentevoeten op Italiaans staatspapier zitten in de lift (dicht bij 6,4 % voor rente op 10 jaar en 6,1% op 5 jaar). De zomer belooft zeer heet te gaan worden in Europa.

 

Ondanks de problemen van de Spaanse economie zijn er verschillende bedrijven die noteren op de beurs van Madrid en een groot gedeelte van hun omzet boeken in het buitenland interessant geprijsd. We raden nog steeds de aandelen Tubacex, Telefonica en BME aan.

 

Deel dit artikel