Analyse
Mag u nog Zweedse kroon kopen? 6 jaar geleden - donderdag 5 juli 2012

De Zweedse Riksbank heeft haar leidende rentevoet onveranderd gelaten op 1,5 %.

Obligaties in Zweedse kronen bieden volgens ons een interessant onderkomen in tijden van crisis in de eurozone. We nemen deze effecten in onze portefeuilles op en raden u ondermeer KBC Renta Sekarenta (Uitkering) aan.
De beurs van Stockholm van haar kant zien we nog profiteren van het dynamisme van de grootste Scandinavische economie. We nemen Zweedse aandelenfondsen in onze neutrale en dynamische portefeuilles op en raden u
SSgA Sweden Index Equity Fund aan.

 

Na twee rentedalingen tijdens de wintermaanden kijken de Zweedse monetaire autoriteiten nu eerder de kat uit de boom. In de eerste plaats maakten de tekenen van een herstel van de wereldeconomie nieuwe rentedalingen overbodig. En vandaag blijft de Zweedse economie groeien (hoewel er wel een vertraging van die groei is opgetreden).
De euro noteert momenteel rond de 8,70 SEK, een niveau dat niet meer gezien is sinds 2000 en 2001. Tegen deze koers blijft de kroon evenwel ondergewaardeerd tegenover de euro waardoor Zweden een competitief voordeel heeft tegenover zijn Europese handelspartners. Aangezien de inflatie onder controle blijft, is niemand in Zweden een versteviging van de munt genegen. De Riksbank wil er dan ook voor zorgen geen interessantere rente te bieden dan het tarief van de ECB. Een te groot verschil zou de Zweedse munt extra ondersteunen en gezien de stevigheid van de openbare financiën van het land heeft de munt al voordelen genoeg.
Maar nu de ECB heeft beslist om haar leidende rentevoet te verlagen dan zal de Riksbank misschien verplicht zijn om te volgen om het competitief voordeel voor de export niet verloren te laten gaan.

 

Deel dit artikel