Analyse
Het belangrijkste van de week 5 jaar geleden - vrijdag 20 juli 2012

De beurzen zijn de week met winst uitgegaan en de Belgische staat kan voor het eerst lenen tegen een negatieve rente. Wat de spaarrentes betreft, blijft de tendens neerwaarts gericht.

Resultatenseizoen

Beleggers hebben opnieuw meer zin in aandelen en risico na de publicatie van de eerste kwartaalresultaten. Intel, IBM, Alstom, Abbott, Nordea, eBay en Barco hebben beter dan verwachte cijfers gepubliceerd die in sommige gevallen toelieten om de vooruitzichten (lichtjes) op te trekken (deze vooruitzichten waren de voorbije weken door analisten nog verlaagd...) De beurzen hebben de week dan ook afgesloten in de plus. De technologiewaarden waren het populairst dankzij de sterke cijfers van enkele vlaggenschepen. De defensieve aandelen moesten daarentegen een stapje terugzetten.

 

In Brussel ging Solvay flink vooruit (de markt rekent op goede cijfers volgende week), net als de meest cyclische aandelen (Bekaert…). Deceuninck zette zijn opmars verder (de heronderhandeling van een deel van de schulden in zijn voordeel toont aan dat er sinds de herstructurering van 2009 duidelijk vooruitgang is geboekt, ondanks het moeilijke klimaat).

 

Amerikaanse economie: niet overtuigend…

De bedrijfsresultaten hebben de uitspraken van de voorzitter van de Fed naar de achtergrond geduwd. Hij was niet echt optimistisch voor de Amerikaanse economie. De centrale bank staat evenwel paraat mocht een bijkomende interventie nodig blijken maar de vraag blijft hoe doeltreffend haar optreden zal zijn.

 

België in vorm

Het feit dat ons land aan de crisis lijkt te ontsnappen, zorgt ervoor dat de staat voor het eerst op drie maanden kan lenen tegen een negatief tarief. Hiermee sluit ons land zich aan bij onder andere Frankrijk en Duitsland. Dit geeft geen direct gevolg voor de spaarder maar dit verlicht wel de overheidsfinanciën (en dit beïnvloedt onrechtstreeks de koopkracht van de consument in positieve zin).

 

Sparen almaar minder interessant

Op de spaarmarkt blijft de tendens neerwaarts gericht. Op 18 juli was het de beurt aan Belfius om de vergoeding op drie van zijn spaarrekeningen te verlagen. 

 

In het oog te houden

De economische groeicijfers voor het tweede trimester zullen volgende week worden gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk (woensdag) en de Verenigde Staten (vrijdag). Ze zouden de economische vertraging kunnen bevestigen en de vrees voor een recessie in het tweede semester doen toenemen.

 

De komende week is het opnieuw de beurt aan een hele resem bedrijven om hun resultaten wereldkundig te maken: Texas Instruments (maandag), Apple en Mobistar (dinsdag), ArcelorMittal en GlaxoSmithKline (woensdag), Exmar en Telenet (donderdag), Chevron, Solvay, Bekaert, Nyrstar en Belgacom (vrijdag).

 

Deel dit artikel