Analyse
Geen medaille voor de Britse economie 5 jaar geleden - woensdag 25 juli 2012

In het tweede kwartaal kromp de economie tegenover de eerste drie maanden van het jaar met 0,7 %. Op jaarbasis bedroeg de terugval 0,8 %.

Mijd Britse staatsobligaties want de prijzen liggen kunstmatig hoog door toedoen van de interventies van de Bank of England. De beurs van Londen hangt minder af van zijn eigen economie dan sommige andere beurzen, is minder volatiel en biedt mooie dividenden. U mag nog steeds aandelen op de Londense beurs kopen of een fonds die erin belegt. Bekijk onze portefeuilles om te kijken welk gewicht we er per profiel aan geven.

 

Ondanks de miljarden die naar de Olympische Spelen zijn gegaan (om het oostenlijke deel van Londen op te smukken) en de inhuldiging van de hoogste wolkenkrabber in Europa « The Shard », blijft de Britse bouwsector achteruit boeren (‑5,2 %). De industriële productie van haar kan is teruggevallen met 1,3 %. De zwakke binnenlandse vraag weegt duidelijk op de economie. In reële termen zakt de koopkracht van de gemiddelde Brit almaar verder weg. Gezinnen houden de vinger op de knip nu de staat haar sociale uitgaven terugdringt.

 

De autoriteiten doen er alles aan om nieuw leven in de economie te blazen. Maar de bewegingsruimte is beperkt. Ondanks de bezuiningsmaatregelen bedroeg het overheidstekort in 2011 nog steeds 8,3 % van het BBP. Gelukkig koopt de Bank of England staatsobligaties op en heeft het net haar programma om geld te creëren uitgebreid met 50 miljard pond. Hiermee is er in totaal al 375 miljard ond (of 25 % van het BBP) in de economie gepompt. En het is zeker nog niet gedaan.

 

Op de beurs van Londen noteren gelukkig veel bedrijven die het merendeel van hun activiteiten ontplooien buiten de landsgrenzen. 

 

Deel dit artikel