Analyse
Duitsland maakt zich zorgen 6 jaar geleden - woensdag 18 juli 2012

De zew-indicator is voor de derde maand op rij gedaald.

Hoewel Duitsland opnieuw de locomotief van de Europese economie is geworden, blijft het land niettemin afhankelijk van de situatie in de rest van Europa. De economische vertraging doet de zorgen toenemen en er wordt naar het tweede semester gekeken met een zekere angst. De schuldencrisis in de eurozone zorgt er immers voor dat de vraag naar Duitse producten vertraagt.

 

Bovendien kunnen Duitse bedrijven minder terugvallen op de rest van de wereld om de Europese recessie te compenseren aangezien de opkomende landen ook hun groei zien vertragen.

 

De zew-indicator, die het economisch sentiment in Duitsland opmeet, is in juli opnieuw gedaald. De index staat nu zelfs onder haar historisch gemiddelde.

 

De Duitse economie, die niet wordt afgeremd door bezuinigingen zoals in het zuiden van Europa, slaagt er evenwel nog steeds in het hoofd boven water te houden. Met een stijging van de lonen (na een decennium van loonmatiging) en een inflatie die zich begint te roeren, hebben de Duiste consumenten alle kaarten in handen om de groei te ondersteunen. Het valt evenwel te bekijken of in het huidige crisisklimaat de consument de vinger niet op de knip gaat houden.

 

Deel dit artikel