Analyse
Braziliƫ op een kruispunt 6 jaar geleden - woensdag 18 juli 2012

De regering stapelt de stimuleringsmaatregelen op om de vertraging te counteren, maar er zal nog veel meer moeten gebeuren wil men het Braziliaanse mirakel in stand houden.

Het zal tijd vergen, maar Brazilië heeft alles in de hand om te slagen in de volgende ronde van zijn economische ontwikkeling. We blijven de Braziliaanse beurs voor de lange termijn dan ook koopwaardig vinden zonder blind te zijn voor de risico’s. Aandelen van bedrijven actief in infrastructuur (elektriciteit, transport, telecom, vastgoed, …) zijn interessant. U mag nog steeds beleggen in de tracker EGShares Brazil Infrastructure ETF (NYSE; ticker : BRXX). U kunt ook kiezen voor het fonds JP Morgan Brazil Equity A USD of JP Morgan Brazil Equity A EUR (indien u klant bent bij Rabobank).
Dit fonds belegt voor een vierde in Braziliaanse financials maar deze banken hebben niet dezelfde problemen gekend als hun Europese lotgenoten.

 

De limieten

De Braziliaanse ontwikkeling van de voorbije tien jaar is indrukwekkend geweest. Miljoenen Brazilianen hebben zich uit de armoede gehesen terwijl de middenklasse opnieuw flink in aantallen groeide. Brazilië slaagde erin om dankzij de grondstoffenboom een sterk economisch herstel neer te zetten. De sociale transfers, de verhoging van het basisloon en de toegang tot kredieten voor meer mensen hebben de consumptie aangezwengeld. Helaas zit deze sociale politiek tegen haar plafond aan.

 

Economie laat het afweten

De Braziliaanse economie trappelt ter plaatse door de vertraging van de wereldwijde economische groei en een binnenlandse vraag die opdroogt. In het eerste trimester groeide de economie tegenover de drie maanden daarvoor slechts met 0,2 %. Zeer weinig want in 2010 werd nog een groei van 7,5 % opgetekend. Nochtans doen autoriteiten inspanningen. De centrale bank verlaagde de voorbije 12 maanden haar leidende rentevoet van 12,5 naar 8 %.
De regering geeft premies voor de aankoop van bepaalde goederen, verlaagt de fiscale druk, verhoogt de overheidsuitgaven en voert wetten in die Braziliaanse goederen meer voordelen geven.

 

Concurrentie, investering

De regering, die zich eerst gewijd heeft aan de strijd tegen armoede, moet zich richten naar de structurele lacunes. Door de verouderde infrastructuur kost het in Brazilië twee keer zoveel als in China om producten te exporteren terwijl de importkosten drie keer zo hoog liggen. Het tweede knelpunt is het gebrek aan geschoold personeel. Brazilië moet dus massaal investeren in infrastructuur (door de rentedaling worden de bedrijven aangezet om hun infrastructuur te ontwikkelen) en in onderwijs (want wat baat het om een gloednieuwe infrastructuur te hebben als geschoold personeel ontbreekt). De regering zal ook haar duit in het zakje doen door de administratieve rompslomp te verminderen en zijn best doen om buitenlandse gelden aan te trekken (binnenlands spaargeld is niet toereikend voor de financiële noden van het land).

 

Deel dit artikel