Analyse
Yen bereikt hoogste punt sinds 2000 6 jaar geleden - donderdag 7 juni 2012

Japan, het geïndustrialiseerde land met de hoogste overheidsschuld ter wereld – 235,8 % van het bbp verwacht voor het lopende jaar – zag zijn munt tegenover de euro niettemin met 11 % stijgen sinds eind maart.

Waarom de yen stijgt

De Japanners zitten dan wel met een gigantische overheidsschuld, ze sparen ook erg veel. Japan kan dus rekenen op zijn spaarders om de meeste van zijn behoeften te financieren, en dat ondersteunt de munt.

 

Voorts speelt de rente-evolutie in het voordeel van de Japanse munt. Terwijl heel wat spaarders vroeger ontmoedigd werden door de zeer lage rentevergoeding op Japanse overheidsobligaties, is het renteverschil met bijv. de Verenigde Staten en Duitsland de laatste maanden kleiner geworden, niet omdat de Japanse rente stijgt, maar omdat de rente op de gegeerde, want als veilig beschouwde, Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties daalt.

 

En ten slotte ligt het rendement dat Duitsland en de Verenigde Staten op langlopende obligaties bieden met respectievelijk 1 en 1,3 % een pak lager dan de inflatie. Met andere woorden voor de beleggers is het reële rendement in feite negatief. In Japan daarentegen, een land waar deflatie heerst en waar inflatie bijna onbekend is, levert een rente van 0,7 % nog een lichtjes positief rendement op. Genoeg om buitenlandse beleggers aan te trekken en om de Japanse beleggers ervan te weerhouden om hun geluk elders te beproeven. De keuze aan kwaliteitsvolle alternatieven is overigens beperkt.

 

Afblijven

De financiering van de overheidsschuld levert momenteel weliswaar geen problemen op, maar de situatie verslechtert. De Japanse spaarquote is de laatste jaren sterk afgenomen en het spaarpotje waarover het land beschikt, begint uitgeput te geraken naarmate de ouder wordende bevolking haar appeltje voor de dorst oppeuzelt.

 

Daar komt nog bij dat de munt erg overgewaardeerd is en dat de reële rendementen, ook al zijn ze positief, niet echt aantrekkelijk zijn. Wij kopen geen Japanse overheidsobligaties.

 

Wat aandelen betreft, is de beurs van Tokio globaal gezien eerder duur. We laten deze markt dan ook links liggen. Eén uitzondering: het aandeel Mabuchi Motor dat goedkoop is.

 

Deel dit artikel