Analyse
Verrassende daling Chinese rentevoeten 6 jaar geleden - vrijdag 8 juni 2012

De centrale bank die bezorgd is over de vertraging van de economie heeft de rente voor het eerst in vier jaar verlaagd.

Binnenlandse vraag stimuleren

De referentierente voor leningen op 12 maanden is vastgelegd op 6,31 % (tegenover 6,56 % voorheen) terwijl stortingen voor 12 maanden kunnen rekenen op een vergoeding van 3,25 % tegenover 3,50 % voorheen. China wil hiermee sparen minder aantrekkelijk en krediet goedkoper maken. De bedoeling is de binnenlandse vraag een duwtje in de rug te geven. Door de vertraging van de wereldwijde vraag, die op de export weegt, rekent het land op de gezinnen om de fakkel over te nemen.

 

Groeiverwachtingen neerwaarts aangepast

De overheid is zich er evenwel van bewust dat deze strategiewijziging niet voor de hand ligt: al jaren drijft het land op export en investeringen. De autoriteiten hebben hun groeiverwachtingen al neerwaarts bijgesteld: voor dit jaar rekenen ze op een groei van 7,5 % en voor de volgende vijf jaar op 7 %, tegenover 8 % voorheen. Een doelstelling die nauwer aansluit bij het ware groeipotentieel van het land dat we rond de 6 % per jaar inschatten, een vrij conservatief cijfer gezien de recent hoge groeicijfers van het land.

 

China heeft voldoende middelen

Het zal niet voor de hand liggen, gezien de grondige hervormingen die het land momenteel doorvoert, om een zachte landing voor de tweede grootste economie ter wereld te bewerkstelligen. Het land beschikt wel over de nodige middelen om dit te realiseren. Aangezien het land financieel vrij gezond is, heeft het de nodige ruimte om belastingen te verlagen en subsidies toe te kennen bij aankoop van bepaalde goederen. Maar China beschikt ook over één van de grootste wisselreserves ter wereld. Indien nodig kan het dus liquiditeiten in de economie pompen.

 

De huidige transitieperiode waarin China zich momenteel bevindt, weegt niet alleen op de groei maar ook op de beurzen.
Het fonds dat we aanraden,
Fidelity China Focus A EUR, heeft sinds zijn topniveau van eind 2010 al bijna 20 % verloren. Op korte termijn houden we zeker rekening met bokkensprongen maar dit neemt niet weg dat de Chinese beurzen op de lange termijn over een indrukwekkend potentieel beschikken.
Profiteer dus van de daling om het beleggingsfonds Fidelity China Focus A EUR te kopen. We raden aan om er 10 % van uw middelen in te beleggen.

 

Deel dit artikel