Analyse
Spanje zakt dieper weg in de crisis 6 jaar geleden - woensdag 6 juni 2012

Dat kan gevolgen hebben voor de hele eurozone. Om u te wapenen tegen een verdere verslechtering van de schuldencrisis, doet u er goed aan buiten de eurozone te beleggen.

Voor het dynamische gedeelte van uw portefeuille raden we Amerikaanse, Britse, Zweedse en Chinese aandelenfondsen aan. De economische vooruitzichten in die landen zijn beter dan in de eurozone.

 

Voor het defensieve gedeelte van uw portefeuille, mag u kiezen voor obligatiefondsen in Zweedse kroon, Deense kroon, Canadese dollar en Poolse zloty. Die landen kunnen bogen op gezonde overheidsfinanciën en zullen minder hard geraakt worden door een eventuele verslechtering van de eurocrisis.

 

Klik hier om de volledige samenstelling van onze portefeuilles te bekijken.

 

Spaanse bankensector op apegapen

De Spaanse banken hebben het erg moeilijk en ze moeten geherkapitaliseerd worden. De Spaanse premier vreest dat hij het bedrag dat daarvoor nodig is, niet op de markten bijeen zal kunnen sprokkelen en vroeg daarom aan Europa om tussen te komen. Het klopt dat eventuele Spaanse staatssteun de inspanningen die Madrid heeft geleverd om zijn overheidsfinanciën te saneren, al snel ongedaan zou maken. In die onzekere context zijn de Spaanse rentevoeten fors de hoogte ingegaan. Om financiering te vinden op 10 jaar, moet Spanje nu een rendement van 6,3 % bieden, wat ruim 5 % meer is dan Duitsland op diezelfde termijn.

 

Europa aarzelt alweer

Europa zit met de handen in het haar. Griekenland, Ierland en Portugal vertegenwoordigen samen zowat 7 % van de euro-economie, maar Spanje alleen is goed voor 12 %. De situatie dreigt te ontsporen en een grootschalige crisis te veroorzaken in Europa. In die omstandigheden zou je verwachten dat de Europese autoriteiten haast maken, maar daar is voorlopig weinig van te merken...

 

Madrid zou willen dat haar banken rechtstreeks en onmiddellijk liquiditeiten kunnen vragen bij het Europese Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF), wat zou voorkomen dat de Spaanse overheidsschuld zou exploderen (zoals dat ook in Ierland het geval was). Maar Berlijn ziet dat anders en wil dat Spanje een volledige aanvraag bij het EFSF doet en volgens de gebruikelijke procedures. Op die manier zou Spanje verantwoordelijk zijn voor het geld dat het krijgt, zou de manoeuvreerruimte van Madrid veel beperkter zijn, en de grip van Europa op de Spaanse overheidsfinanciën veel groter. Dat beseft Spanje ook en dus probeert het met alle middelen om tot een andere oplossing te komen.

 

Dat zal evenwel niet makkelijk zijn en in afwachting van een oplossing loopt de vrees voor de financiële gezondheid van de eurolanden, en nog meer van het Europese financiële systeem, steeds hoger op.

 

Deel dit artikel