Analyse
Koper slaat rood uit 6 jaar geleden - dinsdag 12 juni 2012

Grondstoffen lagen de afgelopen maanden niet goed in de markt en koper maakt daarop geen uitzondering. De aandelen van de koperproducenten kregen dan ook klappen. Hoe kunt u daar munt uit slaan?

In het eerste kwartaal werd meer koper geproduceerd dan ooit, maar de resultaten van de producenten vielen wat tegen als gevolg van de sterke stijging van de energiekosten en van maatregelen die ze doorvoerden om aan de milieunormen te voldoen.

Het Canadese Amerigo Resources heeft t.o.v. het gemiddelde van de sector lagere energiekosten en betaalt minder belastingen. We ramen de winst per aandeel voor 2012 en 2013 op 0,10 en 0,12 USD.  

U mag kopen.

Het Australische Aditya Birla Minerals hangt af van één klant die haar dwong lagere verkoopprijzen te aanvaarden. Daardoor kwamen de marges zwaar onder druk. De groeivooruitzichten zijn te zwak.

We stappen we over van “kopen” op “houden”.

De koers van het meer gediversifieerde Rio Tinto dat 8 % van zijn omzet uit koper haalt, is de jongste tijd wel flink gedaald, maar het aandeel is nog altijd niet goedkoop genoeg om het op ons aankooplijstje te zetten.

Houden.

Ongunstig economisch klimaat

Sinds enkele maanden is ook het koper bezweken onder de gezamenlijke druk van de Europese overheidsschuldencrisis en de vertraging van de Chinese groei. Bovendien deed de stijging van de dollar, de munt waarin de grondstoffen noteren, de grondstoffenfactuur voor de bedrijven oplopen, zodat die er de voorkeur aan gaven eerst hun stocks van de hand te doen.

Vooruitzichten

Wat 2012 brengt, zal afhangen van de evolutie van de crisis in Europa en van het (verdere) herstel in de rest van de wereld. Wij geloven echter niet dat de koperprijzen zullen instorten, want als de prijs daalt, zal de productie vertragen of stilvallen. Voorts profiteert China van de prijsdalingen om zijn strategische reserves te vergroten. Hoe dan ook, op lange termijn zal de vraag groter blijven dan het aanbod. Nieuwe mijnen in productie brengen vergt immers tijd en bovendien nemen de drie grootste producerende landen (Chili, Peru, Australië) protectionistische maatregelen om de markt niet te overspoelen en de prijzen op peil te houden.


Deel dit artikel