Analyse
Euro zwaar afgestraft 6 jaar geleden - dinsdag 5 juni 2012

Welke munten in portefeuille opnemen om zich te beschermen tegen een verslechtering van de crisis in de eurozone?

Waarom daalt de euro?

Op de wisselmarkten blijft de euro verzwakken. Door de politieke impasse in Griekenland wordt het waarschijnlijker dat de Grieken de eurozone zullen moeten verlaten. In Spanje worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij de banksector die opgezadeld zit met dubieuze kredieten. Overheidsgelden moeten worden aangesproken om verschillende banken drijvende te houden waardoor de overheidsfinanciën verzwakken en de Spaanse rentevoeten de lucht ingaan. De eurozone wordt steeds meer in vraag gesteld waardoor de druk op de Europese munt blijft aanhouden.

 

Amerikaanse dollar, Britse pond, yen, Zwitserse frank: mijden

In deze periode van groeiende onzekerheid waar pessimisme de bovenhand haalt, boekten in mei de traditionele vluchtmunten, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen een winst van respectievelijk 7 % en 9 % tegenover de euro. Het Britse pond, één van de weinige alternatieven van de euro, profiteerde ook van de turbulentie (+1,5 %). De Zwitserse frank daarentegen blijft plakken op de grens van 1,20 CHF voor een euro die de Zwitserse autoriteiten met hand en tand blijven verdedigen.

 

Koop geen obligaties in deze munten. Ze bieden een te laag rendement en/of de munten zijn duur tegenover de euro. We kunnen een daling niet uitsluiten en dit zou flink aan het rendement knagen.

 

Welke munten kopen?

Onze voorkeur gaat uit naar munten van landen met gezonde financiën nu het precies scheefgetrokken financiën zijn die op de euro wegen. Deze munten zijn bovendien niet duur tegenover de euro. Dat is het geval voor:

 

– de Zweedse kroon: koop het obligatiefonds KBC Renta Sekarenta

– de Deense kroon: koop het obligatiefonds KBC Renta Decarenta

– de Canadese dollar: koop het obligatiefonds KBC Renta Canarenta

– de Poolse zloty: koop het obligatiefonds KBC Renta Zlotyrenta

 

Klik hier om het gewicht te kennen van deze beleggingen in onze portefeuilles.

 

Deel dit artikel