Analyse
Egypte speelt met zijn toekomst 5 jaar geleden - woensdag 27 juni 2012

De recente escalatie van de politieke spanning heeft de beleggers op de vlucht gejaagd en stelt een heropleving van de Egyptische economie alweer verder uit.

De terugkeer naar politieke stabiliteit en economische heropleving is vertraagd. Toch heeft het geen zin om nu investeringen in Egypte te verkopen. Het potentieel blijft aanwezig, en Egyptische aandelen wachten enkel op politieke stabiliteit om uit het dal te klimmen. Ook u zult dus geduld moeten oefenen en risico’s aanvaarden, maar we raden u aan om het aandelenfonds Egypt Index ETF te behouden.

 

Politiek imbroglio

Het proces om de overgang naar een democratisch systeem te verzekeren, voorzag in de verkiezing van een parlement en een nieuwe president. Maar 48 uur voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen werd het nieuwe parlement ontbonden! De islamisten, die als winnaars uit de parlementsverkiezingen waren gekomen, zien in die coup de théâtre de hand van het leger. En hoewel hun kandidaat uiteindelijk dan toch tot winnaar van de presidentsverkiezingen werd uitgeroepen, zal de macht bij de militaire raad blijven tot er een nieuw parlement is.

 

Beleggers op de vlucht

Sinds het begin van de demonstraties vorig jaar, wordt Egypte geconfronteerd met een kapitaalvlucht. Egyptenaren en buitenlandse investeerders brachten hun centen naar veiliger oorden. Sommigen bleven evenwel geloven in het potentieel. Op de beurs van Caïro vertaalde dit zich in een herstel van de koersen met 50 % tussen eind 2011 en begin maart 2012. Naarmate de verkiezingen dichterbij kwamen, nam echter ook de spanning opnieuw toe. De ontbinding van het parlement bracht een nieuwe kapitaalvlucht op gang en haalde de beursindexen onderuit. De kapitaalvlucht heeft ook gevolgen voor de economie.

 

Economie in het slop

In het eerste kwartaal van 2011 kromp het Egyptische bbp met 4,2 % t.o.v. het kwartaal ervoor. En er was tot nu toe geen sprake van een terugkeer naar groeicijfers van 5 %, zoals voor de val van Moebarak. Zolang er geen stabiliteit is, blijft het toerisme slabakken en bij gebrek aan buitenlandse investeerders liggen heel wat projecten op apegapen. Op staatskundig niveau ligt alles plat en met de nieuwe crisis lijkt er aan die verlamming voorlopig geen einde te komen. De militaire raad kan geen hervorming op gang brengen en beschikt niet langer over de middelen om de toeristen gerust te stellen en buitenlandse investeerders aan te trekken. Enkel Saoedi-Arabië blijft Egypte steunen maar kan evenmin iets verhelpen aan het economische immobilisme.

 

Deel dit artikel