Analyse
Cyprus vraagt hulp aan zijn Europese partners 5 jaar geleden - dinsdag 26 juni 2012

De gevraagde financiële hulp moet dienen om de Cypriotische banksector te redden en de financiële toestand van het land zelf te stabiliseren.

De problemen van Cyprus zijn niet nieuw. De banken en de economie van het land hebben enorm te lijden onder de Griekse crisis. De autoriteiten hebben zo lang mogelijk de vraag voor hulp uitgesteld zodat ze de zware bezuinigingen die vasthangen aan die hulp konden vermijden. Maar na de verlaging van de rating van het land (door Fitch), hebben ze geen keuze meer.

 

Alleen om de Cyprus Popular Bank, de tweede grootste instelling van het land, te herkapitaliseren is minimum 1,8 miljard euro nodig, ofwel 10% van het Cypriotische BBP. In totaal zou 10 miljard euro nodig zijn terwijl het BBP nauwelijks 17,3 miljard euro bedraagt. Rusland, dat het land reeds 2,5 miljard euro leende in 2011, werd eveneens aangesproken. Indien het gevraagde bedrag in Europese context wordt bekeken dan is dit weinig. Maar de aanvraag toont nog maar eens aan dat de crisis diepzit en diepgaandere oplossingen vergt.

 

Deel dit artikel