Analyse
Beleggen in grondstoffen: niet evident 6 jaar geleden - woensdag 20 juni 2012

Een beweging van de onderliggende grondstof resulteert niet automatisch in een navenante beweging van de koers van uw belegging.

De meeste producten op grondstoffen beleggen in termijncontracten die veelal worden doorgerold. De afgelopen vijf jaar werden de rendementen van de 22 grootste grondstoffen met gemiddeld 6 % per jaar uitgehold. U moet dus al heel goed gokken welke grondstof de komende jaren voor profijt zal zorgen. Die casinomentaliteit vermijdt u beter.

 

Stel dat u overtuigd bent dat de olieprijzen een pak hoger kunnen klimmen.
Hoe kunt u daarop inspelen?

 

– Aandelen van olieproducerende bedrijven (BP, Chevron, Total)? Hun koersverloop profiteert inderdaad van duurdere olie, maar is ook gebonden aan andere factoren.

 

– Oliefondsen zoals KBC Equity Oil. Ook hier geldt dat een belegging in aandelen niet gelijk is aan een in de grondstof zelf.

 

– Afgeleide producten (opties, turbo’s, warrants)? Die contracten met een afloopdatum zijn technisch van aard en werken vaak met een hefboom. Elke koersbeweging van de onderliggende waarde wordt uitvergroot. Die sterk schommelende producten vereisten een dagelijkse opvolging en zijn dan ook louter voer voor gesofistikeerde beleggers.

 

– Certificaten? Ze volgen de prestatie van de onderliggende waarde, hebben geen afloopdatum en zijn beursgenoteerd. Zo is er het certificaat Brent Crude Oil (FR0010307439) dat de prijs van de onderliggende grondstof (Brent-olie) volgt. Zo’n product is echter niet zonder risico. Het certificaat bracht 3 % per jaar op over de laatste vijf jaar terwijl de prijs van het zwarte goud jaarlijks 11 % aandikte.

 

Dat komt door de samenstelling van het certificaat. De onderliggende waarde is immers zelden de grondstof zelf. Meestal belegt de beheerder in zogenaamde futures die de prijsbeweging van de grondstof op de voet volgen. Omdat zo’n contracten een vervaldatum hebben, vervangt de beheerder van het certificaat continu oude contracten door nieuwe om zo geen vaten olie geleverd te krijgen (doorrollen). Dat doorrollen heeft een impact op het rendement. Niet alleen is er de kostprijs van het doorrollen zélf (0,1 % per rol bijvoorbeeld), contracten met leveringstijd in de toekomst zijn vaak duurder dan die waarvan de leveringstijd dichtbij is. Dat komt omdat de instelling die zich engageert om de grondstof in de toekomst te leveren kosten heeft (opslag, financiering) of omdat speculatie de prijs kan opdrijven. In vaktaal heet het dan dat de markt in contango is. De omgekeerde situatie heet backwardation. In zo’n markt zit de Brent-olie op dit moment. Vandaar ook dat het oliecertificaat op jaarbasis zelfs beter presteerde dan de olieprijs.

 

Deel dit artikel