Analyse
Australiƫ kent geen crisis 5 jaar geleden - donderdag 7 juni 2012

De Australische economie is in goeden doen. Hetzelfde geldt voor de munt. Kan er nog gekocht worden of is het beter om te verkopen?

Na een stijging van 38 % de laatste drie jaar is de Australische dollar vandaag aanzienlijk overgewaardeerd tegenover de euro. Als u Australische beleggingen bezit dan neemt u beter winst.
Australische aandelenfondsen bijvoorbeeld zijn de laatste drie jaar ongeveer 60 % in waarde toegenomen. Het obligatiefonds KBC Renta AUD-Renta ging er over dezelfde periode zelfs meer dan 75 % op vooruit!

 

Een economie in uitstekende vorm

Australië heeft in het eerste trimester van 2012 op jaarbasis een economische groei van 4,3 % neergezet. Een cijfer waarvan andere geïndustrialiseerde landen enkel kunnen dromen.
Hoewel de export en de mijnsector de pijlers van de economie blijven, zijn het vooral de consumptie en de enorme toename van investeringen die de groei in het eerste trimester hebben gevoed.

 

Rentedaling om bedreigingen te lijf te gaan

De Australische centrale bank heeft nota genomen van de sterke arbeidsmarkt, de werkloosheid bedroeg slechts 5,1 % in mei. Maar ze hield ook rekening met het feit dat de crisis in Europa en de vertraging van de Chinese economie een negatieve impact zou kunnen hebben op de vooruitzichten van de economie. Vandaar dat ze niet heeft getwijfeld om haar leidende rentevoet voor de vierde keer sinds november 2011 te verlagen tot 3,5 %, het niveau van november 2009.

 

Neem uw winst

Hoewel de Europese crisis en de Chinese vertraging een bedreiging vormen voor de Australische economie, blijven de vooruitzichten niettemin vrij gunstig. De rendementen die Australische obligaties bieden zijn aantrekkelijk, bovendien zijn de financiën van het land zeer stevig.
Helaas, moet voor deze kwaliteit geld op tafel komen. De Australische dollar is er de voorbije twaalf maanden 8 % op vooruit gegaan tegenover de euro hoewel de munt sinds haar topniveau in februari wel wat is teruggevallen. Kijken we over drie jaar dan is de stijging zelfs 38 %. Verkoop dan ook uw beleggingen in Australische dollar.

 

Deel dit artikel