Analyse
Steeds meer indicatoren bevestigen Amerikaans economisch herstel 6 jaar geleden - woensdag 9 mei 2012

De consumptiekredieten zit in de lift.

In april heeft de Amerikaanse werkloosheid haar laagste peil bereikt sinds januari 2009 (8,1 % van de actieve bevolking) en kenden consumptiekredieten de sterkste stijging van het afgelopen decennium.

 

Het is een feit dat de Amerikaanse economie niet snel opnieuw met de hoge groeivoeten van weleer zal kunnen uitpakken maar Amerikaanse aandelen blijven wel een belangrijke plaats krijgen in onze portefeuilles

U kunt er kopen via de volgende
beleggingsfondsen of zich richten naar onze favorieten Abbott Labs, Kimberly-Clark, General Electric, Chevron, Intel en AT&T, die beschikken over sterke balansen, beperkte schulden, veel liquiditeiten en mooie vooruitzichten.

 

Krediet opnieuw in de lift…

Het economische herstel, de daling van de werkloosheid en de laagste rentevoeten sinds mensenheugenis voor sommige vormen van kredieten hebben het vertrouwen bij de Amerikaanse gezinnen opgekrikt waardoor ze oude consumptiegewoontes weer opnemen. De toegekende consumptiekredieten liggen dan ook opnieuw dichtbij de hoogtepunten van 2008.

 

… maar problemen blijven aanhouden

De markten zijn toch wel opgeschrikt van de zwakke toename van de werkgelegenheid (enkel 115000 banen gecreëerd in april). En hoewel de Amerikaanse werkloosheid is teruggevallen, lijkt een groeiend aantal mensen niet meer deel te nemen aan de arbeidsmarkt want de werkgelegenheidsgraad is tot 63,6 % teruggevallen, het laagste niveau sinds 1981. De vraag van de gezinnen is wel gestegen in het eerste trimester, waardoor de groei op 2,2 % is uitgekomen, maar dat is vooral het gevolg van een dalende spaarquote die opnieuw is teruggevallen tot 3,9 %.

 

Groei

Kredieten op hoge niveaus, lage rentevoeten, afbrokkelende spaarquote en geen stijging van de inkomens (gezien het hoge aantal werkzoekenden)… : we zien niet in hoe de consumptie verder kan stijgen. De economie zal het dan ook moeilijk hebben om haar dynamiek van voorheen terug te vinden. Maar de Amerikaanse economie zou dit jaar toch wel een groei van 2 % moeten boeken tegenover een verwachte krimp van 0,8% voor de eurozone… !

 

Deel dit artikel