Analyse
Groeipact doodgeboren kind? 6 jaar geleden - woensdag 2 mei 2012

Mario Draghi veegde alle kritieken van tafel. Ook al was het monetair beleid niet perfect, waren de geïnjecteerde liquiditeiten “erg dicht” in de buurt van de reële economie gekomen.

Terwijl de Europese monetaire operatie de obligatierendementen naar een weinig aantrekkelijk niveau heeft doen zakken, remt het uitblijven van politieke actie de groei af en verslechteren de vooruitzichten van de Europese bedrijven.
Daarom laten we activa uit de eurozone over het algemeen links liggen.

 

Ondervraagd over de 1000 miljard euro die de ECB aan de banken toekende en over de manier waarop het geld gebruikt wordt, veegde Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) alle kritieken van tafel en argumenteerde dat de massale kapitaalinjectie de spanningen op de obligatiemarkten had weggenomen zonder het inflatierisico aan te wakkeren. Ook al was de operatie misschien niet perfect, volgens Draghi waren de liquiditeiten “erg dicht” in de buurt van de reële economie gekomen.
Maar erg dicht in de buurt wil niet zeggen ín. In plaats van de ondernemingen en de gezinnen kredieten te verschaffen, hebben de banken met het hen toegestopte geld overheidsobligaties van eigen land gekocht of het bij de ECB geplaatst. Deze laatste mag echter niet tussenkomen in het beheer van de banken en heeft dus alles gedaan wat ze kon.

 

Dat kan niet gezegd worden van de politiek. Volgens Draghi lagen de zwakke begrotingsdiscipline, de financiële excessen, het ontbreken van structurele hervormingen en het verlies van concurrentiekracht in de eurozone aan de basis van de overheidsschuldencrisis. Draghi roept de regeringen dan ook op om hun inspanningen om de economie aan te zwengelen op te voeren. Gemakkelijk zal dat niet zijn. De eurozone is immers grondig verdeeld over dat zogenaamde “groeipact”. Voor de enen is het een simpele oproep om de structurele hervormingen te versnellen, voor de anderen een pleidooi voor een ambitieus relanceplan. Een gemeenschappelijk plan om de economie weer op de sporen te zetten is niet voor morgen.

 

Deel dit artikel