Analyse
Europa (voorlopig) nog net niet in recessie 6 jaar geleden - woensdag 16 mei 2012

Tegen de verwachtingen in, is de Europese economie in het eerste kwartaal van 2012 niet gekrompen.

De Europese economische activiteit trappelde in de eerste drie maanden van dit jaar ter plaatse (na een daling van 0,3 % in het laatste kwartaal van 2011).

 

Ten opzichte van het eerste kwartaal 2011 bedraagt de groei nul (tussen het 4de kwartaal van 2010 en het 4de kwartaal van 2011 was er nog een groei van 0,7 %).

 

Puur statistisch gesproken vermijdt de eurozone dus een recessie (economen definiëren een recessie veelal als twee opeenvolgende kwartalen waarin de economie krimpt), al zijn er weinig redenen tot euforie. De nulgroei is vooral te danken aan de verbazingwekkende groei (+0,5 %) van de Duitse economie in het eerste kwartaal, die vooral onder impuls van de export, en in mindere mate ook van de binnenlandse vraag, weer opveerde nadat ze in het laatste kwartaal van vorig jaar ook ter plaatse was blijven trappelen.

 

Naast Duitsland lieten ook Finland, België en Oostenrijk een (lichte) stijging van de economische activiteit optekenen in het eerste kwartaal,maar in de andere Europese landen is de groei ontgoochelend. Frankrijk zag zijn economie net niet krimpen (stagnatie), maar Spanje, Italië, Portugal en Nederland belandden wel officieel in een recessie. Het valt te vrezen dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de eurozone als geheel dat voorbeeld zal volgen.

 

Deel dit artikel