Analyse
Durf in te zetten op Polen! 6 jaar geleden - woensdag 23 mei 2012

Het gastland voor het EK voetbal mag dit jaar hopen op een economische groei.

De economische dynamiek, de hoge rentevoeten en de lichtjes ondergewaardeerde munt pleiten allemaal in het voordeel van beleggingen in Polen.
U mag tot 5 % van uw portefeuille beleggen in Poolse obligaties, via het obligatiefonds
KBC Renta Zlotyrenta (om fiscale redenen kiest u best voor de distributiedeelbewijzen).
Wat aandelen betreft, op voorwaarde dat u het hogere risiconiveau aanvaardt (10 % van
onze dynamische portefeuille op 20 jaar), raden we u de tracker iShares MSCI Poland aan, die noteert op de beurs van New York. 

 

Rentestijging

Terwijl de ECB zich zorgen maakt om de groei, kon de Poolse centrale bank het zich veroorloven om haar leidend rentetarief van 4,5 naar 4,75 % op te trekken. Zo'n maatregel kan misschien vreemd lijken voor een land met een aantal eurolanden als belangrijkste handelspartners, maar Poland reageert in functie van een economie die zich erg dynamisch toont. In het laatste kwartaal van 2011 bedroeg de Poolse groei 4,4 %, en al zal die in 2012 wellicht wat gas terugnemen, blijven het investeringsniveau en de vraag van de gezinnen hoog. In april steeg de inflatie tot 4 % (een eind boven het doel van 2,5 % van de Poolse centrale bank). En dus besliste die om in te grijpen en de rente op te trekken, ondanks de situatie in de eurozone.

 

Hoge rendementen en gezonde financiën

Het renteniveau in Polen behoort tot de hoogste van Europa en dat vinden we ook terug op langere looptijden, in de buurt van de 5,5 % op 10 jaar en van de 5 % op 5 jaar. Die rentevoeten blijven weliswaar nog iets onder wat Spanje moet bieden om financiering te vinden, en zijn afhankelijk van de looptijd vergelijkbaar met de Italiaanse rentevoeten, maar een essentieel verschil is dat de Poolse overheidsfinanciën vrij gezond zijn en dat de overheidsschuld slechts 56 % van het bbp bedroeg in 2010. Polen beschikt bovendien over goede economische vooruitzichten (gemiddelde groeiverwachting van boven de 2 % voor 2012 en 2013, maatregelen om de rekeningen te saneren).

 

Munt lichtjes ondergewaardeerd

Na een vliegende start in 2012 verloor de Poolse zloty vervolgens wat terrein toen de risicoaversie bij de beleggers opnieuw toenam. De munt blijft echter ondergewaardeerd t.o.v. de euro.

 

Aarzelende beurs

De Poolse economie getuigt van een fraaie dynamiek, maar de Poolse beurs heeft dat tempo niet echt gevolgd. Na een goede start in 2011 volgde een moeilijk tweede halfjaar en uiteindelijk zorgden de onzekere uitkomst van de verkiezingen en de overheidsschuldencrisis in de eurozone ervoor dat de Poolse beurs over heel 2011 een verlies van 21 % moest incasseren. Ook dit jaar boekte de beurs van Warschau nog maar heel lichte vooruitgang, opnieuw afgeremd door de gebeurtenissen in de eurozone maar ook door de rentestijging in eigen land, waardoor men vreest voor een vertraging van de economische groei. Toch mag die vrees o.i. niet overroepen worden: ten eerste zal de rentestijging van deze maand wellicht de laatste geweest zijn, ten tweede bevestigen de recentste indicatoren de goede gezondheid van de Poolse economie. De tewerkstellingscijfers (jobcreatie) blijven goed en al vertraagt de stijging van de lonen misschien wat, ze bedraagt nog altijd bijna 4 % op jaarbasis, wat ruim voldoende is om de vraag van de gezinnen te ondersteunen.

 

Deel dit artikel