Analyse
De Amerikaanse industrie blijft het goed doen 6 jaar geleden - donderdag 3 mei 2012

De ISM-index voor de verwerkende nijverheid geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse industrie zich zal voortzetten.

We zijn van mening dat de beurswaardering in de VS over het algemeen vrij aantrekkelijk is en Amerikaanse aandelen blijven dan ook een belanrijke plaats krijgen in onze beleggingsstrategie.

 

In april is de ISM-index er opnieuw op vooruit gegaan, van 53,4 naar 54,8. Het is voor de 33ste keer op rij dat de index boven de 50 noteert. Dit geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse industrie zich doorzet. Die 50 is van belang omdat erboven de verwerkende nijverheid groeit en onder dit niveau krimpt ze.

 

De subindex nieuwe orders ging heel spectaculair omhoog en heeft zo haar hoogste niveau bereikt in meer dan een jaar. Ook de komende maanden is de groei met andere woorden verzekerd.

 

De Amerikaanse industrie zal de economie dus verder blijven aanzwengelen. Het is nu uitkijken of die blijvende groei ook de werkgelegenheid verder zal kunnen ondersteunen. Een gunstige situatie op de arbeidsmarkt verhoogt immers het consumentenvertrouwen en de uitgaven en brengt een positieve spiraal op gang.

 

Beleggers hebben deze onverwachte stijging van de ISM-index aangegrepen om de Dow Jones naar zijn hoogste niveau sinds 2007 te stuwen.

 

Deel dit artikel