Analyse
Zweden, zo gek nog niet! 6 jaar geleden - woensdag 11 april 2012

De Zweedse kroon is een interessante diversificatie. De munt is goedkoop tegenover de euro en biedt een grote financiële soliditeit en al de dynamiek van een economie die volgens het World Economic Forum de derde plaats bezet op de hitparade van de concurrentiekracht.

Veel manoeuvreerruimte

Zweden is een kampioen in begrotingsdiscipline. Al lang voor er sprake was van de Europese schuldencrisis, had Zweden de principes van een gezond beheer van de staatsfinanciën in de grondwet ingeschreven evenals de verplichting om begrotingsoverschotten te boeken in periodes van groei om zo over manoeuvreerruimte te beschikken in crisisperiodes. Dit recept werkt uitstekend. Sinds 2007 bedraagt het gemiddelde begrotingsoverschot 1,3 % van het BBP en enkel in 2009 werd een klein tekort geboekt van 0,7 %. Terwijl het gemiddelde begrotingstekort in de EU in 2010 uitkwam op 6,6 % van het BBP, boekte Zweden een overschot van 0,2 %. Door dit goede beheer is de overheidsschuld in 2012 gedaald tot minder dan 35 % van het BBP. De Zweedse centrale bank, de Riksbank, voert ook een voorbeeldig monetair beleid. Bij de mooie heropleving van de Zweedse economie aarzelde ze bijvoorbeeld niet om de leidende rente te verhogen van 0,5 % in juli 2010 tot 2 % in juli 2011. Terwijl heel wat centrale banken dus al hun munitie verschoten hadden om de verslechtering van de economie tegen te gaan, beschikte de Riksbank nog over wat marge. Ze verlaagde eind 2011 de rente dan ook opnieuw tot 1,5 % en kan dus ook nu nog nieuwe verlagingen doorvoeren.

 

Concurrentiekracht en groei

Ondanks die steun van de centrale bank wordt 2012 een moeilijk jaar voor Zweden. Omdat Zweden een research- en innovatieland bij uitstek is, slaagde het er de jongste vier jaar in om op de handelsbalans een gemiddeld overschot te boeken van 7,5 % van het BBP. Het land blijft concurrentieel, maar het leeuwendeel van de export gaat naar de Europese landen die zwaar de buikriem aanhalen en dus ook minder invoeren uit Zweden. Ook de export naar de groeilanden, die weliswaar tegen een mooi tempo groeit, staat onder druk wegens de economische vertraging daar. En ook de binnenlandse vraag stokt enigszins. Niet omdat Zweden zware besparingsmaatregelen neemt, maar omdat het vermogen van de gezinnen gedaald is door de daling van de vastgoedprijzen en van de aandelenkoersen en omdat de Zweden wegens de beperkte stijging van hun reële inkomen meer sparen dan uitgeven. Vandaar dat een krimp van de economie in één van de komende kwartalen niet valt uit te sluiten. Over heel 2012 tippen we op een groei van bijna 1 % – ver onder de 4,5 % groei van 2011 – en voor 2013 op een groei van 2 %.

 

Zweedse kroon op zoek naar erkenning

Hoewel het Zweedse groeitraject de jongste jaren vaak indrukwekkend was, hinkte de Zweedse kroon (SEK) enigszins achterop. Ondanks de zeer gezonde financiële situatie van het land, was de SEK in periodes met een sterke volatiliteit vaak één van de munten die het zwaarst werden afgestraft. Zo leed ze in 2008-2009 onder het feit dat Zweedse banken belangrijke posities hadden in Oost-Europa en met name in de Baltische staten. Maar de markten beginnen de munt nu toch ernstig te nemen. Ondanks de Europese schuldencrisis bleef ze sinds begin 2011 relatief stabiel tegenover de euro, zodat de koers nu weer op het niveau staat van 15 maanden geleden.

 

Onze aankoopadviezen

Zweden is goed gewapend om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. De Zweedse economie is één van de meest competitieve ter wereld. De goedkope munt heeft dan ook een mooi stijgingspotentieel ten opzichte van de euro. Vandaar dat we een belegging in Zweden aanraden.

 

Met het oog op diversificatie blijven we Zweedse obligaties een plaats geven in onze portefeuilles. Als u een dynamisch profiel hebt, mag u 5 % van uw portefeuille voorbehouden voor Zweedse obligaties, en voor een neutraal of defensief profiel is dit respectievelijk 10 % en 15 %. Doe dat via een fonds. Wij raden KBC Renta Sekarenta aan. Om fiscale redenen geeft u best de voorkeur aan uitkeringsdeelbewijzen. Sommige individuele obligaties zijn ook de moeite waard. 

 

Bij de aandelenfondsen raden we SSgA Sweden Index Equity aan. Met een neutraal profiel mag u er 10 % van uw portefeuille in beleggen, met een dynamisch profiel 15 %. Voor individuele aandelen gaat onze voorkeur naar cosmeticaspecialist Oriflame.

 

Deel dit artikel