Analyse
Wisselmarkten: wat beïnvloedt koersen? 6 jaar geleden - woensdag 11 april 2012

Op de wisselmarkten gaat wereldwijd dagelijks zo’n 1 000 miljard USD aan transacties om, met heel wat koersbewegingen. Welke elementen beïnvloeden de koersen?

Economie en inflatie

De wisselmarkten draaien onafgebroken van zondagnacht tot vrijdagavond en bewegen constant op de golven van geldstromen en nieuwsberichten. Op korte termijn zijn deze markten zeer beweeglijk en zijn de koersbewegingen haast onmogelijk in te schatten. Marktparticipanten reageren immers vliegensvlug op allerhande nieuws en dan vooral op macro-economische indicatoren.
Vooral de indicatoren die een voorspellende kracht hebben wat de sterkte van de economie betreft zoals consumenten- en ondernemersvertrouwen hebben een belangrijke impact. Maar ook de werkloosheidscijfers kunnen hemel en aarde bewegen. Hoe sterker de economie, hoe groter de kans dat de centrale bank zijn monetaire politiek gaat verstrakken en de rente gaat optrekken. Hoe zwakker de economie, hoe groter de kans dat de bank haar politiek gaat versoepelen. Ook cijfers rond inflatie en geldhoeveelheid volgen beleggers met argusogen. Zo zouden hoge en oplopende inflatiecijfers de centrale bank er kunnen toe aanzetten om haar politiek te verstrakken en de rente te verhogen wat beleggen in die munt aantrekkelijker maakt. Wat is de volgende stap die de centrale bank zou kunnen gaan nemen, drijft met andere woorden grotendeels de markt op korte termijn. Bij de minste wijziging van het sentiment, kan de koers van een bepaald munt omdraaien.

 

Rente-evolutie

Op langere termijn wordt de koers van een munt vooral beïnvloed door de evolutie van de rentevoeten, de sterkte van de economie en de inflatie. Als de rente hoog staat en de fundamenten van de economie stevig zijn dan willen (institutionele) beleggers in het land beleggen en kopen ze activa uitgedrukt in de munt, zeker als inflatie ondertussen onder controle kan worden gehouden. Er vloeit dus steeds meer geld naar die munt waardoor ze in waarde toeneemt.

 

Ons advies

Onze voorkeur gaat momenteel uit naar de Zweedse kroon (SEK) via individuele obligaties of het obligatiefonds KBC Renta Sekarenta, de Canadese dollar via KBC Renta Canarenta, de Deense kroon (KBC Renta Decarenta) of Poolse zloty’s (PLN) via de aankoop van het obligatiefonds KBC Renta Zlotyrenta. Het belang ervan in de portefeuille zal afhangen van uw beleggingshorizon en uw risicoprofiel. Raadpleeg onze strategie.

 

Deel dit artikel