Analyse
Indiase groei krijgt duwtje in de rug 6 jaar geleden - donderdag 19 april 2012

Om te profiteren van de gunstige vooruitzichten van het land, beleg een klein deel van uw portefeuille in Indiase aandelenfondsen.

De Indiase centrale bank heeft op 17 april voor de eerste keer sinds 2009 haar leidende rentevoet verlaagd van 8,50 % van 8 %. Nog niet zo lang geleden had ze reeds de reserveverplichtingen voor banken teruggeschroefd.

Deze wijziging van de monetaire politiek heeft als doelstelling de kredietverlening op te drijven, de Indiase economie, die de laatste kwartalen een vertragende groei kende, een duw in de rug te geven. Volgens de monetaire autoriteiten was het nodig om in te grijpen aangezien de groei onder zijn potentieel op lange termijn lag (hiermee wordt het groeiniveau bedoeld dat kan worden bereikt zonder dat de economie oververhit raakt). En precies dankzij de vertraging van de inflatie tot minder dan 7 % in maart was de monetaire versoepeling mogelijk.

De analyse van de centrale bank is niet verkeerd maar vinden we toch een beetje gekleurd. De huidige groei van het land voldoet met 6,1 % volgens ons wel aan het potentieel op lange termijn. De terugval van de prijzen van hun kant is vrij recent en nu al victorie kraaien vinden we wat te veel van het goede. Een nieuwe inflatieopstoot valt niet uit te sluiten. Bovendien ligt de inflatie nog altijd ruimschoots boven de doelstelling van de monetaire autoriteiten, namelijk 5 %.

Maar deze verrassende ingreep is ook een signaal aan de politieke wereld. Nu de monetaire autoriteiten het maximum hebben gedaan, is het de beurt aan de regering om in te grijpen en noodzakelijke hervormingen, die al enkele maanden op een laag pitje draaiden, door te voeren. Het is een feit dat India maar ten volle zijn enorm potentieel zal kunnen benutten op voorwaarde dat er een gezonder economische klimaat wordt gecreëerd. Noodzakelijk zijn markthervormingen, een verbetering van de infrastructuur en hogere investeringen in het onderwijs.

Welke plaats aan India in de portefeuille toekennen?

Welke fondsen kopen? 


Deel dit artikel