Analyse
Handelsbalans van de grote economie├źn 6 jaar geleden - vrijdag 13 april 2012

In februari waren Duitsland en de Verenigde Staten de grote winnaars. Het Verenigd Koninkrijk is een heel ander geval.

Duitsland

Duitsland kan opnieuw concurreren met zijn Europese partners en zag zijn exportcijfers in februari lichtjes stijgen. De import steeg weliswaar sterker, zodat het Duitse handelsoverschot verminderde. Men vraagt van Duitsland dat het de rol van locomotief voor de eurozone op zich neemt, maar de toename van de binnenlandse vraag is ook goed nieuws.

 

Verenigde Staten

In de VS is de situatie totaal verschillend. Aangezien handelstekorten er de norm zijn, is het verminderen ervan in principe goed nieuws. Maar dat het deficit is afgenomen (van 52,5 miljard dollar in januari tot 46 miljard in februari) is in de eerste plaats het gevolg van het feit dat de vraag naar petroleum op het laagste peil van de afgelopen 15 jaar staat. Bovendien nam ook de invoer van verbruiksgoederen af. Het economische herstel zet zich door, maar we zijn nog ver van het dynamisme van vóór de crisis.

 

Verenigd Koninkrijk

Dit is nog een ander geval. Ook in het VK is een handelstekort een normaal verschijnsel. Het verschil met de VS is dat het in februari is toegenomen. Oorzaak, de forse daling van de export van voertuigen en machines naar de VS, China en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk slaagt er ondanks het zwakke pond niet in om de tendens te keren.

 

In 2012 zal de internationale handel geen potten breken, maar er wordt vooruitgang geboekt.

 

U kunt daarop inspelen door aandelen te kopen van exportgerichte bedrijven.
Grote Amerikaanse spelers zijn Procter & Gamble, Kimberly-Clark, General Electric, Intel of Spirit Aerosystems.
In het Verenigd Koninkrijk gaat onze voorkeur naar Reckitt Benckiser en Sage.
Wat de Duitse exporteurs betreft, hun alom bekende dynamisme heeft de meeste aandelen duur gemaakt. Die kunt u beter verkopen (BMW, Volkswagen, Siemens).
Het aandeel Daimler mag u wel in portefeuille houden.

 

Deel dit artikel