Analyse
Duurzaam Amerikaans herstel? 6 jaar geleden - woensdag 4 april 2012

Na een langzame start zet de Amerikaanse groei zich sinds enkele maanden door. In het kielzog daarvan zijn ook de aandelenkoersen fors gestegen. Volgens ons zal deze trend blijven aanhouden.

Klassiek monetair antwoord

Nog meer dan bij de recessies van 1990 en 2001 heeft de Amerikaanse Federal Reserve op de huidige financiële crisis geantwoord met een zeer expansief monetair beleid: de centrale bank verlaagde de leidende rente tot 0 % en bracht massaal liquiditeiten op de markt door tegen een zeer lage intrest te lenen aan de banken en door massaal schuldpapier van de staat op te kopen. Bij de jongste recessies leidden de monetaire antwoorden – een lage rente en veel liquiditeiten om zo massaal krediet te geven aan de bedrijven of de particulieren – tot een snelle economische heropleving. De beurzen en de vastgoedprijzen swingden de pan uit en creëerden een rijkdomeffect dat vooral de gezinsconsumptie stimuleerde. Het grote nadeel van dit soort herstel is dat het tot hoge schuldenbergen leidt en uiteindelijk ook tot een financiële crisis als een toenemend aantal kredietnemers hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Dat zagen we in 2000 toen de internetzeepbel uiteenspatte en in 2007 met de vastgoedzeepbel en de subprimecrisis.

 

Ander herstel

Dit keer kwam het herstel trager op gang en sloeg het een ander pad in. In plaats dat particulieren meer gingen lenen, bouwen ze hun schulden af. Dat de ondernemingen sinds kort weer meer geld lenen is te danken aan de verbeterde conjunctuur en aan de winstgevendheid van de bedrijven, maar het is niet de oorzaak van het herstel. Met haar initiatieven kon de Fed vooral de Amerikaanse schatkist financieren, een schuldencrisis vermijden en de financiële markten geruststellen. Het Amerikaanse herstel is nu niet zozeer monetair, maar wel industrieel. Vooral het herstel van de bedrijfsinvesteringen, het opnieuw aanvullen van de voorraden en de toenemende werkgelegenheid brengen het herstel op gang. De gezinsbestedingen volgen later.

 

Vernieuwing in de industrie

Voor het eerst sinds het einde van de jaren negentig stijgt de werkgelegenheid in de industrie. Dat vertaalde zich in een stijging van de export en een licht hoger Amerikaans marktaandeel in de wereldhandel. Die evolutie is te danken aan een som van gunstige factoren voor de industriële heropleving in de VS. Door een loonmatiging zijn de Amerikaanse arbeiders weer concurrentieel, zelfs in vergelijking met die uit de lageloonlanden, waar het loonvoordeel stilaan aan het wegebben is. De koers van de dollar daalde fors tegenover de yen en de yuan en dat kwam de Amerikaanse concurrentiekracht in Azië ten goede. De snelle ontwikkeling van de productie van schaliegas deed de energie- en de elektriciteitsprijzen fors dalen, zodat de VS in de industriële productie opnieuw concurrentieel zijn. Samen met de overvloedige en goedkope liquiditeiten zorgt dat voor een ideale voedingsbodem voor massale investeringen in de opnieuw winstgevende industrie.

 

Aanbodgestuurd

De vernieuwing van de industrie geeft de Amerikaanse economie dus zuurstof, maar toch zijn niet alle problemen van de baan: de sanering van de overheidsfinanciën, het terugdringen van de werkloosheid en het bereiken van een sneller groeitempo blijven grote uitdagingen. Dat de VS eerder uit de crisis lijken te komen via de focus op het aanbod – waardoor de concurrentiekracht verbetert – in plaats van op de vraag – wat enkel voor een vluchtig herstel zorgt van de consumptie – opent echter perspectieven voor de middellange en de lange termijn, zoals de jongste jaren ook door Duitsland is bewezen terwijl landen die op de gezinsconsumptie hebben gemikt als groeimotor nu het kwetsbaarst zijn.

 

Door de ondergewaardeerde dollar en de goedkope beurs van New York, die bovendien minder risico’s inhoudt dan de Europese beurzen, zijn Amerikaanse aandelen een must voor uw portefeuille.

 

Afhankelijk van de vraag of u een defensief, neutraal of agressief profiel hebt mag u er 15 %, 20 % of 30 % van uw portefeuille in beleggen via een fonds in Amerikaanse aandelen: KBC Index United States of SSgA US Index Equity, een tracker : iShares S&P 500, die noteert op Euronext Amsterdam, (IE00B4L5ZD99) of via de rechtstreekse aankoop van de Amerikaanse aandelen die we aanraden: Abbott Laboratories, Kimberly-Clark, General Electric, Chevron, Intel of AT&T zijn onze favorieten.

Deel dit artikel