Analyse
De Duitse beleggers kijken door een roze bril 6 jaar geleden - woensdag 18 april 2012

De zew-indicator, die het sentiment van beleggers en analisten over de Duitse economische toestand opmeet, is er in april opnieuw op vooruitgegaan.

De zew-indicator is in april opnieuw gestegen. Het is de vijfde stijging op rij waardoor de index nu op haar hoogste niveau van de afgelopen 2 jaar prijkt. Dit houdt in dat beleggers en analisten vrij de vooruitzichten van de Duitse economie voor de volgende zes maanden optimistisch inschatten.
De werkloosheid ligt op het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar, de loononderhandelingen zijn gunstig verlopen en de inflatiedruk is beperkt. De positieve loonontwikkeling zal de koopkracht van het gemiddelde Duitse gezin ongetwijfeld opdrijven.

 

De bezuiningsdrift in de eurozone remmen de Duitse export weliswaar af maar de vrij sterke binnenlandse vraag maakt veel goed. In tegenstelling tot heel wat Europese landen zal Duitsland een terugkeer naar een recessie kunnen vermijden.

 

Toch heeft het land niet alle schaapjes op het droge. Een forse vertraging van de buitenlandse vraag, een sterke stijging van de grondstoffenprijzen of een verdere verslechtering van de schuldencrisis in de eurozone zouden de locomotief nog kunnen doen ontsporen.

 

Deel dit artikel