Analyse
Britse economie in recessie 6 jaar geleden - donderdag 26 april 2012

Het Verenigd Koninkrijk zag zijn economie tussen het laatste trimester van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 met 0,2 % krimpen. Op jaarbasis kende de Britse economie een nulgroei.

Onze groeiverwachtingen houden rekening met weinig indrukwekkende cijfers. De beurs van London lijkt ons echter te zwaar afgestraft. U mag nog steeds Britse aandelen en beleggingsfondsen die erin gespecialiseerd zijn kopen.
Om het juiste gewicht te kennen, consulteer onze strategie.

 

Ondanks het overheidstekort van 8,3% van het BBP over het jaar 2011, een goedkoop Britse pond dat de export stimuleert en de 325 miljard pond die de Bank of England heeft gecreëerd om de financiering van de overheidsschuld te verlichten, is het Verenigd Koninkrijk in een recessie beland.

 

De zwakte van de industriële sector en de bouwsector zijn de belangrijkste oorzaken. Maar de zwakte is wijdverspreid want ook de dienstensector groeit nauwelijks.

 

Het ziet er trouwens niet direct naar uit dat de VK zich snel zal herpakken. De export krijgt weliswaar een duwtje in de rug door het verzwakte pond maar botst tegen de moeilijke conjunctuur. In de VK is de consumptie zwak aangezien de werkloosheid nog steeds vrij hoog ligt (8,3 % van de beroepsbevolking) en de hoge schuldgraad van gezinnen. De staat van haar kant zal verdere bezuinigingen moeten doorvoeren. Na een deficit van 10 % van het BBP tussen 2009 en 2011 nemen de overheidsschulden almaar verder toe : tot 85,7 % van het BBP eind 2011. Volgens de OESO kunnen deze schulden in 2013 tot boven de 100 % uitstijgen.

 

Over heel 2012 zou de Britse groei niettemin lichtjes positief moeten zijn.

 

Deel dit artikel