Analyse
Bezuiningingen nekken Nederland 6 jaar geleden - dinsdag 24 april 2012

De Nederlandse regering slachtoffer van de Europese schuldencrisis.

Nederland, één van de landen dat het meest aandrong op begrotingsdiscipline in de periferielanden, staat nu zelf op het punt om de strikte begrotingsregels, die het mee heeft helpen opstellen, te overtreden. De regering is gevallen rond de nakende goedkeuring van bezuiningsmaatregelen.

 

De Nederlandse economie blijft niettemin één van de meest competitieve van Europa. De beurs van Amsterdam laten we dan ook niet volledig links liggen. We raden u de aankoop aan van Aegon, één van de grootste levensverzekeraars op wereldvlak.

 

Volgens het planbureau zal de Nederlandse economie in 2012 krimpen en het begrotingstekort zal in 2012 en 2013 4,6 % van het BBP bedragen indien geen nieuwe maatregelen worden genomen. Een dergelijk tekort zou Nederland kunnen blootstellen aan Europese sancties terwijl het precies één van de bezielers was achter een strikte begrotingspolitiek in Europa.

 

Door de aanzienlijke overheidstekorten stijgen ook de overheidsschulden. Hoewel ze nog steeds onder het Europees gemiddelde liggen, is de tendens stijgend: van 62,9% van het BBP in 2010 tot vermoedelijk 70,2% dit jaar en 76% van het BBP in 2015. Geen geruststellende cijfers voor een land waar de schuldgraad van het modale gezin één van de hoogste van Europa is (249,5% van het BBP in 2010). De AAA-rating is evenwel nog niet bedreigd.

 

De regering wilde maatregelen laten goedkeuren die zouden toelaten om 16 miljard euro besparingen door te voeren tot eind 2013: loonbevriezing voor de overheidssector, stijging van de btw, lagere gezondheidsuitgaven, enz. In plaats hiervan komen er verkiezingen.

 

Deel dit artikel