Analyse
Australië: daling van de inflatie 6 jaar geleden - woensdag 25 april 2012

De Australische inflatie heeft in het eerste trimester een forse daling gekend. Wat kunnen we hieruit afleiden?

We geloven nog altijd in het potentieel van Australië en rekenen op een groei van om en bij de 2,5 % in 2012. Maar de Australische munt is duur. De inflatiedaling kan lagere rentevoeten tot gevolg hebben en de munt doen dalen.

Laat over het algemeen Australische financiële activa links liggen.

Het enige Australishe aandelen dat we aanraden voor een goed gediversifieerde aandelenportefeuille is de mijngroep Aditya Birla. Men moet wel het hoge risicogehalte (4) aanvaarden.

 

Overzicht

In het eerste trimester 2012 is de Australische inflatie op slechts 1,6 % uitgekomen tegenover 3,1 % in het vierde kwartaal van 2011. De Australische centrale bank heeft hierdoor meer manoeuvreerruimte om de rente te verlagen en de economie te stimuleren. De leidende rentevoet ligt met 4,25 % op één van de hoogste niveaus van de industriële wereld en in tegenstelling tot de meeste centrale banken hebben de Australische autoriteiten de handen vrij om te handelen.
Wat goed is voor de Australische economie is dat helaas niet altijd voor beleggers. Want een daling van de Australische rente zou het renteverschil met de VS of Europa terugdringen. Het is nu net dit grote renteverschil en de uitstekende gezondheid van de openbare financiën in het land (AAA-rating) die buitenlandse kapitalen aantrekken en de dollar omhoog duwen.
De verwachte daling van de Australische rentevoeten zou dus de tendens kunnen omdraaien en de Australische dollar lager kunnen duwen.

 

Deel dit artikel