Analyse
Amerikaanse werkloosheid blijft dalen 6 jaar geleden - dinsdag 10 april 2012

De Amerikaanse werkloosheidsgraad daalde in maart tot 8,2 %, het laagste niveau sinds begin 2009.


De dalende werkloosheidsgraad in de VS was een van de hoofdredenen voor het optimisme op de financiële markten in het eerste kwartaal van 2012. In maart kwamen er weliswaar slechts 120.000 nieuwe banen bij, terwijl dat er in februari 240.000 waren, maar niettemin blijft het verschil met Europa groot. De tewerkstelling in de eurozone blijft immers achteruitboeren (werkloosheidsgraad van 10,8 % in februari).

De visie en de aanpak van de autoriteiten is dan ook fundamenteel verschillend: ondanks een globaal genomen veel lagere overheidsschuld dan in de VS, predikt Europa besparingen en bezuinigingen en probeert het tekorten in te dijken en terug te dringen. Dat kan alleen door te snoeien in de overheidsuitgaven en door de fiscale druk op te voeren, twee recepten die het oude continent lieten wegglijden in een recessie.

In de VS daarentegen bedroeg het gemiddeld begrotingstekort tussen 2009 en vandaag zowat 10,4 % op jaarbasis. Voor 2012 alleen verwacht de OESO een tekort van 9,3 % van het Amerikaanse bbp. Maar ondanks die tekorten spaart men in de VS kosten noch moeite om de economie aan te jagen.

Die aanpak is op termijn niet zonder risico's en vroeg of laat zal men orde op zaken moeten stellen in de overheidsfinanciën, maar vandaag een grondige sanering doorvoeren op een moment dat de economie het zo moeilijk heeft en in een land als de VS dat zo trots is op zijn dynamische economie (en waar er ook nog eens presidentsverkiezingen voor de deur staan) is gewoonweg ondenkbaar.

Misschien zal de VS hier ooit de prijs voor betalen, maar in afwachting zijn de vooruitzichten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een stuk beter.

 

Aandelen van Amerikaanse bedrijven bieden hogere rendementsvooruitzichten dan Europese, en de risico's die wegen op de economie en op de financiële markten zijn er lager. Ze behouden dan ook hun stek in onze portefeuilles. Onze voorkeur gaat uit naar Abbott Laboratories, Kimberly-Clark, General Electric, Chevron, Intel en AT&T.

Deel dit artikel