Analyse
Spanje onderwerpt Europese begrotingsverdrag aan eerste test 6 jaar geleden - donderdag 8 maart 2012

Het nieuwe Europees begrotingsverdrag is pas aangenomen en Spanje legt al de begrotingsverplichtingen die door zijn Europese partners zijn opgelegd, naast zich neer.

De nieuwe Spaanse eerste minister Mariano Rajoy is van mening dat de doelstelling om het overheidstekort dit jaar terug te dringen tot 4,4 % onmogelijk te halen zal zijn aangezien het tekort voor 2011 hoger was dan verwacht en de Spaanse economie dit jaar opnieuw in recessie zal zijn. Dit zou volgens hem zelfs contraproductief zijn voor de economische groei.

 

Het tekort beperken tot 5,8 % van het BBP zou volgens de eerste minister al een mooie verwezenlijking zijn. Maar zullen de opstellers van het begrotingsverdrag, met Duitsland op kop, hier oren naar hebben?

 

Dit is helemaal niet zeker. De Europese Commissie heeft Spanje al gewaarschuwd dat er mogelijk een procedure zal worden opgestart indien de begrotingsdoelstellingen niet worden gehaald. De Commissie kan ook niet anders omdat begrotingsdiscipline nu eenmaal de hoeksteen is van de haar strategie om Europa uit de crisis te tillen.

 

Hoewel eenheid noodzakelijk is voor Europa om de crisis het hoofd te kunnen bieden, hebben de ongelukkige uitspraken van de eerste minister voor nieuwe barsten in het front gezorgd.
Bovendien is Spanje opnieuw in de vuurlinie gekomen van de financiële markten. De sanctie heeft niet lang op zich laten wachten want voor het eerst sinds vorige zomer ging de Spaanse rentevoet boven de Italiaanse.

Deel dit artikel