Analyse
India komt geleidelijk op kruissnelheid 6 jaar geleden - vrijdag 2 maart 2012

Verdient de beurs van India een stek in uw beleggingsportefeuille?

In het vierde kwartaal van 2011 groeide de Indiase economie slechts met 6,1 %, de zwakste prestatie sinds 2009.

 

De oorzaak is te zoeken bij de vertraging van de Europese economie en van de wereldeconomie, die onvermijdelijk woog op de Indiase productiesector. Maar daarnaast was er ook de rentestijging die de Bank of India doorvoerde. Om de inflatie in te tomen (10,1 % in september 2011) verhoogden de monetaire autoriteiten hun leidend rentetarief van 6,25 % naar 8,5 %. Dat leverde ook resultaat op, want in januari was die inflatie al gedaald tot het aanvaardbare niveau van 5,3 %.

 

Met een economische groei van om en bij de 6 % zit India in feite ook aan zijn realistisch potentieel (lees: een groeiniveau zonder gevaar voor oververhitting). Om op standvastige basis nog beter te doen, moet het land eerst wetten hervormen die de Indiase markt reguleren, moet het investeren in zijn infrastructuur en in zijn onderwijssysteem (er zijn genoeg arbeidskrachten voorhanden, maar te weinig goed opgeleide).

 

Intussen hebben de monetaire autoriteiten in Dehli wel opnieuw voldoende marge om hun rentetarief te laten zakken en zo de economie te stimuleren. Een groei van zowat 7 % in 2012 is dan ook niet onrealistisch en India behoudt hoe dan ook een groot potentieel voor de langere termijn.

 

Globaal gesproken mogen niet-risicoschuwe beleggers Indiase aandelenfondsen behouden in een goed gediversifieerde portefeuille die mikt op de lange termijn.
Bij die fondsen vinden we Franklin India Fund A EUR een aanrader.

 

Deel dit artikel