Analyse
Hongarije opnieuw onder druk 6 jaar geleden - woensdag 28 maart 2012

Biedt Hongarije opportuniteiten nu de rentevoeten op de markt zeer laag liggen?

Intrestvoeten op Hongaars staatspapier met een looptijd van 5 jaar die rond de 9 % schommelen …. Gezien de lage rendementen die vandaag op de markt geboden worden, zou Hongarije een mooie opportuniteit kunnen zijn. Helaas, zijn de risico’s torenhoog.

 

Hongarije is één van de eerste landen die net na de financiële crisis van 2008 een kredietlijn van het Internationaal Muntfonds heeft gekregen, maar in 2010 heeft de regering geweigerd om het krediet te verlengen. Het Centraal-Europese land wilde hiermee de handen vrij kunnen houden om zijn eigen weinig orthodoxe economische en financiële koers te kunnen varen…

 

De resultaten hiervan zijn desastreus.

 

Het is een feit dat in 2012 het overheidstekort niet boven de 77% van het BBP zou moeten uitkomen. Maar dat is vooral dankzij de nationalisering van de private pensioenfondsen die de koffers van de staat hebben gevuld. De greep van de overheid op de economie zet de onafhankelijkheid van de centrale bank en het gerecht op de helling en heeft beleggers niet gerustgesteld.

 

De Hongaarse staatsobligaties zijn in de ogen van ratingbureaus speculatieve beleggingen geworden. De massale liquiditeitsinjectie in het financiële systeem door de Europese Centrale Bank hebben echter alle activa een flinke duw in de rug gegeven, zo ook deze staatsobligaties en de forint (+8 % sinds begin 2012). Maar het slechte nieuws neemt opnieuw de bovenhand. Door het uitblijven van een akkoord met het IMF en de Europese Unie zakt Hongarije opnieuw weg in het moeras. Het land slaagt er niet in om het hoofd te bieden aan de zwakke economie in Europa (zijn belangrijkste handelspartner) en toch behoudt het zijn leidende rentevoet op 7 % om de forint te ondersteunen. Hongarije lijkt regelrecht op een zware recessie af te stevenen.

 

Hoewel de rentevoeten aantrekkelijk zijn, bestaat de kans dat Hongarije, dat trouwens al maanden in conflict is met Europa en het IMF, niet in staat zal zijn om de nodige fondsen bijeen te sprokkelen en zijn financiële verplichtingen na te komen. We mijden dan ook Hongaars staatspapier.

 

Deel dit artikel