Analyse
ECB: 529,5 miljard goedkope leningen voor banken 6 jaar geleden - donderdag 1 maart 2012

In haar tweede steunoperatie leende de Europese centrale bank een recordbedrag van bijna 530 miljard euro aan de bankensector.

Zoals reeds een aantal maanden was gepland, verstrekte de Europese centrale bank deze week voor de tweede keer onbeperkt leningen op 3 jaar aan de banksector tegen de wel heel zachte rentevoet van 1 %. Zowat 800 financiële instellingen maakten van die gunstoperatie gretig gebruik en in totaal leenden ze 529,5 miljard euro bij de ECB, die sinds december 2011 nu al 1018 miljard euro in de banksector heeft gepompt.

 

De operatie geeft de banken wat meer zuurstof aangezien ze kunnen lenen tegen 1 % en met dat geld vervolgens schuldpapier van bijvoorbeeld landen zoals Italë of Spanje kunnen kopen tegen rentevoeten van respectievelijk 3,8 en 3,5 % op 5 jaar. Dat renteverschil laat mooie winsten verhopen, en die hebben de banken ook hard nodig, rekening houdend met de voorzieningen die al moesten worden aangelegd voor verliezen op Europees overheidsschuldpapier en met een aantal desinvesteringen (heel wat banken hebben gedwongen bepaalde activa moeten verkopen, soms met verlies).

 

Bij gebrek aan een eenduidig en krachtdadig optreden van de Europese politici doet de ECB dus wat ze kan (ze kan niet zelf massaal overheidsschuldpapier opkopen) om de werking van het bankensysteem en de kredietverstrekking te vrijwaren, maar ze is niet in staat om de euro in haar eentje te redden. De risico's die op de Europese banksector wegen, blijven groot, temeer omdat de sector weinig of geen uitzicht heeft op nieuwe groeimotoren.

 

Globaal genomen zijn de Europese financiële aandelen niet duur, maar ze blijven te riskant om u aan te bevelen. Een bankaandeel dat we wel koopwaardig vinden, maar dat veeleer mikt op de groeimarkten in Zuid-Amerika, is dat van Santander Brasil.

 

Deel dit artikel