Analyse
De Australische dollar verliest van zijn pluimen 6 jaar geleden - donderdag 29 maart 2012

In februari was er geen houden aan en scheerde de Australische dollar hoge toppen tegenover de euro. Sindsdien gaat het evenwel bergaf en heeft de munt al 5 % verloren tegenover de euro.

Vandaag noteert het op 1,28 AUD voor 1 EUR, het laagste niveau sinds het begin van het jaar.

 

Redenen

De relatieve kalmte op het vlak van de Europese schuldencrisis en de daaruit voortvloeiende sterkte van de euro is grotendeels verantwoordelijk voor deze ommekeer. De euro deed het trouwens ook goed tegenover andere valuta.

 

Maar dat is niet alles. De Australische dollar krijgt ook af te rekenen met de vertraging van de Chinese economie en de beleidswijziging die de Chinese autoriteiten recent hebben ingevoerd (zie ons recente artikel hieromtrent). De autoriteiten gaan onder meer extra nadruk op de binnenlandse markt leggen (en minder op de export). Niet onbelangrijk omdat China een zeer belangrijke handelspartner is van Australië.

 

Deze wijziging zal zich vertalen in een lagere vraag naar grondstoffen en dan vooral deze die gebruikt worden in de bouwsector. De grondstoffensector is evenwel één van de pijlers van de recente sterke Australische groei. Een lagere Chinese vraag zal op de grondstoffenkoersen en de Australische economie wegen: geen goed nieuws voor de kangoeroedollar.

 

Elke economische vertraging zullen de monetaire autoriteiten waarschijnlijk aangrijpen om de leidende rentevoet, nu 4,25 % en één van de hoogste in de industriële wereld, te verlagen. Een daling zal het verschil met de rentevoeten in Europa en de VS verkleinen waardoor buitenlandse beleggers minder happig zullen zijn om de Australische dollar in hun portefeuilles op te nemen.

 

Wat te doen?

Met dit in het achterhoofd verkiezen beleggers hun winsten veilig te stellen en ze hebben geen ongelijk. De munt is immers nog steeds met bijna 30 % overgewaardeerd tegenover de euro waardoor Australische activa duur zijn.

 

Ondanks de nog altijd hoge rentevoeten en de sterke financiële positie van het land mijden we obligaties uitgedrukt in Australische dollar. Neem uw winst op deze obligaties of obligatiesfondsen uitgedrukt in deze munt.

 

Ook Australische aandelenfondsen hebben geen plaats meer in onze portefeuilles. Indien u er in uw portefeuille hebt, neem dan uw winst. Desondanks zijn er op het vlak van individuele aandelen nog enkele opportuniteiten. Zo blijven we de aandelen van de Australische mijngroep Aditya Birla Minerals (beurzen van Sydney en Melbourne, ISIN: AU000000ABY1) aanraden op voorwaarde dat u het hoger dan gemiddelde risico wil dragen. Aditya Birla Minerals is nog steeds goedkoop in het licht van de winstvooruitzichten en zelfs als we rekening houden met een vertraging van de Chinese economie (China is de grootste verbruiker van koper ter wereld).

 

Deel dit artikel