Analyse
Olieprijs schiet omhoog 6 jaar geleden - donderdag 23 februari 2012

De olieprijs, die de laatste maanden ter plaatse was blijven trappelen, is op een vrij korte periode spectaculair omhoog geschoten. Verschillende factoren verklaren de plotse opmars.

Politiek

De sancties die zijn uitgevaardigd tegen Iran zijn verscherpt om het nucleaire programma van het land in te tomen. Iran laat zich echter niet de wet dicteren en heeft zijn leveringen aan verschillende Europese landen stopgezet.
Het Iraanse leger heeft al een aantal acties uitgevoerd die tot doel hadden te provoceren en een militaire respons van Israël valt niet uit te sluiten. De vrees dat een militaire escalatie de oliemarkt zou verstoren, zetten actoren op de oliemarkt aan om hun voorraden te verhogen zodoende voorbereid te zijn als de oliebevoorrading zou worden onderbroken. Speculanten zijn ook op de kar gesprongen en drijven de prijs verder de hoogte in.

 

Economisch

De vrees voor een diepe wereldwijde economische crisis is de voorbije maanden weggeëbd na de enorme kapitaalinjectie in de banksector door de ECB en het recente akkoord met Griekenland.
De verschillende ingrepen van de Chinese monetaire autoriteiten om de economie te ondersteunen heeft ook het vertrouwen in de Chinese economie hersteld.

 

Vraag en aanbod

Aan de ene kant lijkt alles terug koek en ei wat de wereldwijde olievraag betreft, aan de andere kant heerst er onzekerheid over het aanbod. De combinatie van die twee elementen zorgt onvermijdelijk voor koersstijgingen. De prijs voor Brent olie uit de Noordzee is boven de 120 USD gegaan, het hoogste niveau sinds juni.
Zelfs al is het moeilijk om de koers van de olieprijs te voorspellen, blijven de vooruitzichten voor de energiesector er goed uitzien en zijn oliebedrijven aantrekkelijk gewaardeerd.

 

De aandelen uit de sector die we aanprijzen.

 

Deel dit artikel