Analyse
Japan: 2011 zo vlug mogelijk vergeten... 6 jaar geleden - woensdag 15 februari 2012

2011 was een slecht jaar voor de Japanse economie. Het land kreeg diverse tegenslagen te verwerken en de economische groei was ontgoochelend.

Het Japanse bbp is in 2011 met 0,9 % gedaald ten opzichte van 2010.
Er was het trauma van de aardbeving en tsunami in maart en de economie is enkel in het derde kwartaal met 1,7 % gegroeid t.o.v. het vorige kwartaal, in het vierde kwartaal was er al opnieuw een krimp van 0,6 %.
De gestegen investeringen die nodig waren voor de heropbouw van de getroffen gebieden werden meer dan tenietgedaan door het instorten van de Japanse export. De zwakke prestatie van de Japanse bedrijven in het buitenland is te verklaren door meerdere factoren, waarin meteen ook de kwetsbaarheid van de Japanse economie besloten ligt.
Van tijdelijke aard waren er de overstromingen in Thailand die het regionale handelsverkeer hebben verstoord en die hebben gewogen op de Aziatische productie in haar totaliteit. Conjunctureel bekeken, lijdt de Japanse export onder de vertraging van de wereldwijde vraag. En structureel hebben de Japanse exporteurs te lijden onder de dure yen.

 

De impact van de overstromingen op de Aziatische productieketen behoort intussen tot het verleden, maar de zwakke wereldwijde vraag zal op de Japanse economie blijven wegen, ongeacht de beleidskeuzes die Tokio maakt. Bovendien zal de vergrijzing van de bevolking ook blijven wegen op de binnenlandse vraag en hebben de Japanse autoriteiten dan ook enkel het wisselkoerswapen achter de hand om te proberen de export en de economie weer vlot te trekken.

 

Het valt dus te verwachten dat de waarde van de Japanse munt op de internationale wisselmarkten de komende maanden zal dalen. Japanse obligaties bieden belachelijk lage rendementen en de beurs van Tokio is duur, en met uitzondering van het aandeel Mabuchi zien we dan ook weinig of geen beleggingskansen in het land van de rijzende zon.

 

Mabuchi produceert kleine elektromotoren en andere componenten, hoofdzakelijk voor de autoindustrie, en het resultaat 2011 bleef niet gespaard van het uitzonderlijke natuurgeweld in zowel Japan als Thailand. Bovendien moest het bedrijf afrekenen met de dure yen, met een hoger dan verwachte belastingvoet en met uitzonderlijke kosten gerelateerd aan het opdoeken van een dochterbedrijf in Maleisië. Fundamenteel blijven de verwachtingen op lange termijn echter intact en in 2012 moet Mabuchi mee kunnen profiteren van een inhaalbeweging van de Japanse economie. De balans is bovendien erg gezond en het behoud van een gul dividend moet de beleggers kunnen geruststellen.

 

Deel dit artikel