Analyse
Handelstekort Frankrijk nooit eerder zo groot 6 jaar geleden - donderdag 9 februari 2012

Het tekort op de handelsbalans van Frankrijk was in 2011 historisch hoog en 2012 belooft niet veel beter te worden.

Vorig jaar bedroeg het Franse handelstekort 69,9 miljard euro, een absoluut record. De Franse export nam in 2011 nochtans met 8,6 % toe, wat weliswaar minder is dan de 14 % groei uit 2010 maar toch nog altijd verdienstelijk. Helaas is de waarde van de invoer onder impuls van de hoge grondstoffenprijzen nog meer gestegen (+11,7 %), waardoor de handelsbalans in het rood dook.

 

En 2012 belooft niet veel beter te worden. 60 % van de Franse export is bestemd voor andere landen uit de Europese Unie, waar een ware bezuinigingswedloop is losgebarsten die zich vertaalt in een fel verzwakte vraag en die zal uitmonden in een nieuwe recessie waar ook de sterkste spelers niet aan zullen ontkomen. Zo sloot zelfs Duitsland 2011 af met een valse noot en zag het zijn industriële productie tussen november en december met 2,9 % krimpen.

 

Aangezien het label "Fabriqué en France" minder aftrek vindt dan "Made in Germany" zal Frankrijk forse inspanningen moeten leveren als het zijn competitiviteit ten aanzien van de Duitse industrie toch enigszins wil vrijwaren. De Franse exportbedrijven staan dus voor een grote uitdaging.

 

Ondanks de sombere conjunctuur zijn er wel nog altijd een paar Franse bedrijven die uw beleggersaandacht verdienen. Autoconstructeur Peugeot is er één van: het aandeel werd te hard afgestraft en is o.i. koopwaardig.

Deel dit artikel