Analyse
De gevolgen van de stijgende lonen in China 6 jaar geleden - woensdag 29 februari 2012

De Chinese lonen zetten hun stijging onverminderd voort.

In China ligt de beslissing over de lonen bij de steden en regio’s. Na Peking heeft nu ook Shanghai het minimumloon voor zijn bevolking opgetrokken met 13 % tot 1450 CNY of 171 EUR per maand.

 

Het minimumloon kende een gemiddelde stijging van 22 % in 2011 (terwijl de inflatie gemiddeld slechts met 6 % groeide op jaarbasis). Voor 2012 is dezelfde tendens te zien.

 

Deze stijging van de lonen hebben verschillende gevolgen:

 

Het Chinese minimumloon ligt flink onder de onze (binnen de Europese Unie bieden enkel Bulgarije en Roemenië minder) maar de Europese reële lonen stagneren. Dit houdt in dat de prijskloof voor arbeid tussen China en het westen kleiner wordt.

 

De productiekosten in China zitten dus in de lift. De dagen van de zeer goedkope producten « Made in China » lijken met andere woorden geteld. De prijsstijging van deze producten zal de koopkracht van de Europeaan niet ten goede komen. Bovendien is de yuan goedkoop genoteerd en lijkt enkel een stijging van de munt mogelijk.

 

Door de lonen te verhogen, verhoogt China de beschikbare gezinsinkomsten en creëert het land een middenklasse die op termijn in staat moet zijn om de vraag naar Chinese en ook buitenlandse producten op te krikken. Goed nieuws voor de Chinese economie die zo zijn afhankelijkheid van de export kan afbouwen. Ook goed nieuws voor de wereldeconomie.

 

China is dus duidelijk bezig, door meer de nadruk te leggen op de interne markt, met een nieuw evenwicht voor zijn economie te zoeken. Het land creëert zo extra vraag voor de rest van de wereld maar ook voor zijn eigen bedrijven. Het land heeft evenwel nog een lange weg af te leggen.

 

We zijn nog steeds voorstander van een belegging in Chinese aandelen via een gespecialiseerd beleggingsfonds. We raden u dan ook nog steeds Fidelity China Focus EUR A aan, dat te koop is bij Deutsche Bank.
Om te zien welk deel van de portefeuille u erin mag beleggen, bekijk
onze strategie.

 

Deel dit artikel