Analyse
China bereidt zijn herstel voor 6 jaar geleden - woensdag 22 februari 2012

De Chinese autoriteiten zijn bezorgd over de verschillende signalen die op een vertraging van de economie wijzen en zoeken naar manieren om die een extra duwtje in de rug te geven.

De Chinese centrale bank heeft de reserveverplichtingen van de banken neerwaarts herzien. Dit zou de banksector moeten toelaten om bijna 50 miljard euro in de economie te pompen en de kredietverlening te stimuleren.
Het arsenaal waarover China beschikt om zijn economie een duw in de rug te geven is indrukwekkend. De reserveverplichtingen van de Chinese banken, met 20,5 % vrij hoog, zouden nog verder kunnen dalen. De rentevoeten, die veel hoger liggen dan in de rest van de geïndustrialiseerde wereld, geven de Chinese centrale bank nog heel wat mogelijkheden om versoepelingen door te voeren. China beschikt ten slotte over de grootste reserves ter wereld (meer dan 2 400 miljard euro).

 

Het land zal echter de komende jaren geen tweecijferige groei meer kunnen voorleggen. Dergelijke cijfers zijn mogelijk bij een kleine economie, die van een beperkte basis vertrekt maar voor de tweede grootste economie ter wereld is dat haast ondoenbaar. Als de Chinese economie toch zo sterk groeit, dan raakt ze oververhit en stijgt de inflatie fors.

 

Voor de Chinese autoriteiten zit er niets anders op dan een evenwicht te vinden tussen een groei van 8 % (die noodzakelijk is om een bijna volledige tewerkstelling te bewerkstelligen en sociale vrede te bewaren) en ongeveer 6 % (zijn potentieel op lange termijn). Een zachte landing waar China zou moeten kunnen in slagen.

 

We blijven koper van Chinese aandelen via het aandelenfonds Fidelity China Focus EUR A.

 

Om te kijken welk gewicht dit fonds in uw portefeuille mag uitmaken, consulteer onze strategie.

 

Deel dit artikel