Analyse
Australische dollar breekt alle records 6 jaar geleden - woensdag 8 februari 2012

Na een forse klim bereikte de kangoeroedollar een zeer hoog niveau ten opzichte van de euro. Tijd om uw winst te nemen!

In goede doen...

Twee jaar terug moest je om 1 euro te krijgen, zowat 2 Australische dollar neertellen. Vandaag is dat nog amper 1,22 AUD. De Australische munt is met andere woorden ongeveer 62 % in waarde gestegen.

 

Dat is grotendeels te danken aan de gezondheid van de overheidsfinanciën en de relatief hoge rentevoeten down-under. Australië is een goede leerling binnen de OESO. Terwijl het gemiddelde in 2011 voor alle landen van de organisatie samen een begrotingstekort van 5,9 % was en een overheidsschuld van 101,6 % van het bbp, prijkte er op het rapport van Australië een tekort van 3,3 % en een staatsschuld van slechts 26,8 %.
Bovendien lijdt Australië niet erg onder de crisis in Europa,want de blootstelling aan de markten van het Oude Continent is beperkt. De belangrijkste handelspartner van het immense land is Azië, een regio die erg dynamisch blijft, waardoor de Australische bedrijven nog altijd mooie winstcijfers kunnen boeken.

 

...maar te duur

Op zijn huidige niveau is de kangoeroedollar helaas duur geworden, en maakt hij ook financiële activa uit Australië duur. Australische aandelen en obligaties maken geen deel meer uit van onze portefeuilles. Integendeel, we raden u aan om te profiteren van de hoge vlucht die de Australische dollar momenteel neemt om te verkopen en uw winst op zak te steken.

 

Deel dit artikel